2018
01
08

Csíkhalál az Ikván

Súlyos szennyeződés történt az Ikva patakban. A Kisalföld információi szerint több száz kiemelten védett kövi csík és más halak, például pataki domolykó, szivárványos ökle, fenékjáró küllő pusztult el. Felelőst persze nem találnak, egymásra mutogatnak a hatóságok. És még a patak közelében élőket is “megszólítják”, a kánikula miatt érzi a lakosság az elpusztult halak bűzét. A békeidőkben, amikor csíkászok járták a Hanságot és a környező vízfolyásokat vödörszámra fogták a kövi és réti csíkot. A csíkászat különleges és megbecsült foglalkozás volt. Eltűnt szavaink hirdetik a csíkász mesterség egykori tekintélyét, mint például csíkgát, csíkkas, csíkputtony. A lápot, amelyben a csíkok éltek, Csíkországnak nevezték a régiek. Meg is becsülték az apró, de nagyon ízletes halakból készült étkeket. A piacokon azokat gazdagok és szegények egyaránt vették.

Szomorú és megdöbbentő, hogy amikor végre kicsit helyreállt az évtizedekig szennyezett Ikva patak biológiai egyensúlya, újabb nagy veszteség érte. Veszteség az élővilágot és bennünket embereket is. Sajnos a legtöbben csak elrohanunk a probléma mellett. Azt gondoljuk ez mások dolga, akiknek pedig feladata lenne azok egymásra mutogatnak, és senki semmit nem tesz a kipusztulóban lévő halfajták védelmére.

Kevesen látják, hogy a különleges halfajták halálával nemcsak az Ikva lesz szegényebb, de egy kutúra is elvész, mint ahogy azt a régi finom ételeink és szavaink, a néhai mesterség űzőinek eltűnése is jelzik. Ez is Európa és ezen belül magyar nemzetünk, Sopron vesztesége.

Számos régi recept közül talán a legnépszerűbb karácsonyi fogás a Csíkos káposzta volt még a 19. század végén:

 

Csíkos káposzta

A savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, borssal, babérlevéllel, cseresznyepaprikával, szeletelt birsalmával, sóval fűszerezett vízben megfőzzük, majd belerakjuk az előzőleg megtisztított csíkokat, a káposzta közé keverjük, még 10 percig főzzük és utána berántjuk. Kanállal kissé megemeljük a káposztát – keverés nélkül –, hogy a rántás még az aljára is eljusson, így még öt percig főzzük. A csíkot felhasználás előtt nem szabad megnyúzni, mert a bőrében van az íze.

 

Forrás: hvg.hu


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide