2019
03
09

Elkergették Jeszenszkyéket a Soproni Egyetemről

Antall József vezette kormány idejében, ha Jeszenszky Géza a Soproni Egyetemre látogatott volna, biztos vagyok benne, hogy enyhén szólva is hajbókolás fogadta volna. Most azonban egy ellenzéki fórumot tiltottak ki az egyetemről és vele együtt Jeszenszkyt is elkergették,mint egy ” rühes kutyát”.“A vidéki választók aktivitásáról, inaktivitásáról, az információáramlásról és a média szabadságáról rendezett volna konferenciát a Szabad Piac Alapítvány szeptember 5-én Sopronban, a Soproni Egyetem azonban két nappal az esemény előtt váratlanul felmondta a civilekkel küldött szerződést. Az  indoklás szerint tulajdonosi döntés miatt nem biztosítanak helyet a rendezvénynek, amelyen Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, az alapítvány tiszteletbeli elnöke mellett Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter, Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, Joób Márk egyetemi professzor, valamint Varga Norbert egyetemi docens, az ellenzék soproni polgármesterjelöltje is felszólalt volna.

Kész Zoltán a Magyar Hangnak elmondta, kedd reggel kapott egy emailt az egyetem tulajdonában álló Universitas Fidelissima Kft-től, amelyben közölték, hogy a Ligneum SOE Látogatóközpont lefoglalásáról augusztus 26-án kötött szerződést egyoldalúan felbontják. Kész szerint a döntés egyértelműen politikai motivációjú, az egyetem nem szeretett volna helyet adni egy konferenciának, amelyen Jeszenszky Gézán és rajta kívül a függetlenként induló, de a teljes ellenzék támogatását élvező Varga Norbert is megjelenik.

A korábbi országgyűlési képviselő megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az eljárást. Mint elmondta, a helyszínt biztosító cég a szerződés aláírásakor is tisztában volt az esemény témáival és a résztvevők személyével, korábban mégsem emeltek kifogást a konferencia ellen. Azzal, hogy két nappal a rendezvény előtt mondták fel a szerződést, nehéz helyzetbe hozták a szervezőket, akik azonban gyorsan megoldották a problémát, sikerült új helyszínt találniuk, így az eseményt változatlan formában megtartják.” ( Magyar Hang tudósítása)

Egy szabad egyetemi szellem soha nem adná meg magát a politikai befolyásnak. Sajnos az egyetemnek most odaszólhatott valaki- sejthető, hogy ki, vagy kik- az ősi Alma Mater pedig meghajolt a nyomás alatt, mint egy vihar sújtotta fa. Az a Soproni Egyetem hódolt be a politikai nyomásnak, amely valamikor Selmec szabad és tudományos szellemét örökítette tovább; akinek fiataljai hősiesen kiálltak a magyarság mellett 1921 -ben és 1956 -ban egyaránt. Most azonban megtört a bátorsága és a szabadságba vetett hite. Nagyon szomorú ez. Fájdalmas zsákutcába vezető út ez, amit Sopron még el nem némított és agymosottan nem hallgató értelmisége szó nélkül nem hagyhat …

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide