2019
15
01

Ilyen ország vagyunk!

Szerintem van a kifinomult kapitalizmus és létezik a vad változat, amelynek szegény hazánk is  részesévé vált. Utóbbiban kiszórják a nagy bevásárlóközpontok a még ehető élelmiszert a kukákba. Régi temetők fölé építenek lakónegyedeket, műanyaggal mérgezik a földeket és vizeket. Minden további nélkül magánterületté kerítenek be közösségi tereket.És még vég nélkül sorolhatnám. Nem is beszélve a korrupcióról.Előfordult már, hogy a mentők azért nem találtak oda egy sürgős ellátásra szoruló beteghez, mert a közelben lakó “kiskirály” betontömbökkel épített akadályt az útra, nehogy az ő földterületén járművek áthaladhassanak. Nálunk, ha egy főúton rengeteg baleset történik, akkor nem a valós okokat szüntetik meg, hanem átterelik a felelősséget a járművel közlekedőkre. Például a rendőrség jelzésére lekorlátozzák a közútkezelők 70 kilométer per órára az amúgy egyetlen Csornát Sopronnal összekötő főút forgalmát. Mondván az M85-ös majd csak valamikor megépül.(Igaz az átadás egyre inkább csúszik, csak a “biztató”  propaganda cikkek jelennek meg róla a kormányközeli sajtóban.) Közben meg még hány baleset történik, hány keresztet állítanak   a műszakilag már régen kinőtt utak szélén, a 85-ön és a 84-en is, mert a sebességkorlátozást  szinte senki sem tartja be.

Messze van Kanada, de az onnan érkező hírekre érdemes odafigyelni. Ott egyetlen áruház sem dobhatja ki a még felhasználható élelmet. Pedig nem egy vérszegény és éhenkórász országról van szó. Első fokozatban kiteszik az áruház melletti elkülönített helyre, ahonnan bárki ingyen elviheti. Aztán ha megmarad elszállítják a feldolgozók, az áruházláncokkal szerződésben álló cégek, újrahasznosításra. Kanada a migránsoktól sem retteg, sőt befogadóországként is kitűnően megállja a helyét. Ott elő sem fordulhat, hogy régi indián temető fölé vagy közelébe lakóházakat építsenek, mint azt tették Sopronban közvetlenül az Evangélikus temető közelében. Mert nemcsak a jóérzés, hanem a törvény is tiltja ezt. Igen messze van Kanada, de a közösségi szelleméből, az országot tápláló kulturális alapokból sokat tanulhatnánk. Mert bár igaz, ott is a pénz tartja mozgásban a földet, ,money makes the world go round’ de a lakói a fejlett kapitalizmus ellenére kiépítették a különféle védekező emberi mechanizmusokat az elmúlt évtizedek során. Ennek talán a régi mondás lehet a lényege: “Élni és élni hagyni!”, aztán jöhet a többi társadalmi tényező.

Szándékosan nem Norvégiáról, vagy Angliáról, hát még nem Németországról írok. Ezekről az országokról ugyanis naponta több tucat cikket jelentetnek meg a ” a Soros bérencek” elleni médiumok, a migráns támadásokról és a különféle  “működési zavarokról”. Ausztria fővárosát pedig élhetetlen városnak mutatják be. Holott “nagyjaik” is odajárnak vásárolni. Persze ezekben a megbélyegzett országokban sem fordulhat elő, miként az nálunk a minap megtörtént, hogy az egyik győri Tesco áruház mázsányi még ehető zsemlét vagonírozott be a kukába…

 

Végső Zsolt felvétele


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide