2021
06
04

Isten veled távirat!

Azért az idősebb korosztálynak talán kicsit fáj a táviratok megszüntetése. Sokan nosztalgiával gondolnak majd rá. És hányan őriznek esküvői, babaköszöntő, ballagási, születésnapi dísztáviratot a régi időkből. Családi kincsek immár ezek. A szomorú gyászhíreknek is van még helye a fiókok mélyén.Samuel Morse találmányának is a technikai haladás lett a végzete. 1844. május 24-én futott végig az első mondat a világon az ő: “What hath God wrought – Mit művelt Isten” szövegével. A többi már történelem. Hány és hány rendkívüli és fontos eseménynek voltak közvetítői a morze jelek. Háborúk, forradalmak, természeti és emberi katasztrófák hírnökei. Technikai ugrások vezettek a szikratávíróktól a rádiótávírókig. Azután még  későbbiekben tudjuk már házhoz kézbesítették a táviratokat. Na ezek lapulnak most meg a családok almáriumaiban, szekrény fiókokban, padláson, pincében gyűjtött dobozokban. Vigyázzunk rájuk! Ne dobjuk ki semmiképpen! Nem csupán szép emlékek lehetnek ezek, hanem akár a történelem tanúi is. Így például azok a táviratok, amelyek a világháborúk kirobbanását, az 56-os forradalom világgá kürtölését tartalmazzák, a gyűjtőknek is nagyon sokat érnek. Figyelem ezúttal is a legfontosabb, hogy ki adta fel és kinek, milyen esemény alkalmából. Amennyiben híres és ismert ember szövegezte, vagy híres és ismert embernek írták, akkor nagyon értékes is lehet.

Azonban arról sem feledkezzünk meg, hogy a táviratok akár életeket is menthettek. Távírón küldött üzenet alapján 1899-ben történt az első tengeri mentés, a rádiótávíró használata mégis a Titanic 1912-es elsüllyedése után kapott lendületet a vízi közlekedésben. A közelben haladó haladó Carpathia gőzös vette a Titanic vészjelzését és hétszáz embert mentett ki a fagyos vízből. Még többen megmenekülhettek volna, ha a Titanichoz alig két tucat mérföldnyire haladó Californian hajó szintén veszi a segélykérést, de mint tudjuk a távírász ekkor már javában húzta  a lóbőrt. Éppen emiatt három hónappal később döntöttek arról, hogy a távíróval felszerelt hajókon folyamatos ügyeletet kell bevezetni.

Ez csak az egyik fontos és szép epizódja – már ami az életmentést illeti – a táviratnak. Most búcsúzunk tőle. Április 30-án küldi ki utoljára a Magyar Posta a táviratokat. Utána már csak a mobiltelefonon üzenhetünk bármi lényegbevágót és nagyon fontosat. Hogy ennek már egészen más lesz a hatása ,azt jól tudjuk. Tömegesebb, gépiesebb, és bizony szerintem lélektelenebb is lesz. Mert a távirattal azért megadtuk a módját az elmúlt csaknem két és fél évszázadban mindig és mindenkor.

Különös, hogy nálunk éppen április végén szűnik meg a távirat. Pontosan 230 évvel ezelőtt, 1791. április. 27-én született Samuel Morse is, a távirat atyja.

 

Képünkön: Egy szép kivitelű dísztávirat a nyolcvanas évekből.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide