2019
24
10

A műhús viszont nem búslakodik

Bizony a marhahúsnak valószínűleg igazi vetélytársai lesznek a jövőben a különféle állati fehérje alapú műhúsok. Az USA-ban, Hollandiában és Izraelben fejlesztettek ki olyan technológiákat, amelyekkel valódi húshoz összetevőkben, ízben és még küllemben is megközelítőleg azonos műhúsokat képesek ma már előállítani. A húspogácsa ízével és állagával szinte teljesen azonos, növényi alapú hamburgerhús, a laboratóriumi körülmények között kitenyésző marhahús vagy az ehető rovar már számos országban megkezdte pályafutását. A gyorsan fejlődő technológia alapjaiban rendezheti át a világpiacot: míg a hagyományos állattartás célkeresztbe került, addig a húselőállítás alternatíváiba elképesztő mennyiségű pénzt öntenek a befektetők. A nemzetközi kiskereskedelmi láncok is ugrásra készek, ám forgalomba hozatalukat előbb az Európai Unióban, majd itthon is engedélyeztetni kell, és egyelőre a leendő fogyasztók is bizalmatlanok.

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide