2020
24
04

A némaság ereje

Most hogy a zajos világ lecsendesedett egy vírus okozta önvédelemben, a némaság ereje mindenki számára érthetőbbé válik. A némaság történelmünkben is számtalanszor erőt adott köznapi embernek és akár fejedelmeknek is. II. Rákóczi Ferenc például a halálig némaságot fogadó kamalduli szerzetesek Grosbois-i kolostorában (Franciaország) lelt menedékre és szellemi erőgyűjtésre, több nagy műve is itt született meg.

Máskülönben a magyarországi Majkpusztán ugyancsak ezek a szerzetesek, a fejedelem által irányított szabadságharc leverése után némaságukkal többszörösen is tiltakoztak a Habsburg önkény ellen. Erő és félelmetes ellenállás ült ki a Vértes szívében élő kamalduli testvérek összezárt ajkain. Jól tudták, hogy franciaországi rendtársaik mekkora történelmi tettet vittek végbe, amikor befogadták a menekülni kényszerülő  fejedelmet. A magyarországi kamalduliak egyébként a bencések szigorított rendjéhez tartoztak. Ruhájukról fehér bencéseknek is nevezték őket. Néma ellenállásuk jelképpé vált  az egész ország számára. Ők pedig tovább művelték a remetelakokhoz tartozó kicsi kertjeiket. Imádkoztak és dolgoztak. Reményt adtak egy függetlenségéért annyi vért áldozó országnak, pedig a messzi frankok földjéről származtak. Rákóczira mély hatást gyakorolt a kamalduli szerzetesek őszinte, istenfélő élete és nem tartott sokáig, míg a mélyen vallásos Rákóczi megnyugvást lelve és példát látva életvitelükben befelé fordulva ő is elindult a szellemi mélységekhez vezető úton. Később törökországi száműzetésekor bekövetkezett halála után Rákóczi szíve is a kamalduli szerzetesek Grosbois-i kolostorában talált nyugalomra.

A nagyobb csend és nyugalom ezekben a hetekben és hónapokban mindenki számára fontossá válhatnak. Elgondolkodtatnak, és a felszínes világból a mélyebb értelmű dolgok felé irányíthatják a figyelmet. Zajból, tülekedésből és állandó vibrálásból kaptunk már eleget. A túl sokszor használt kifejezések, az elcsépelt szavak, a ránk sulykolt propaganda legbelül gyengeségről tanúskodnak. Hallgassunk és csodáljuk a tavasz, az új élet kibontakozásának erejét. Az igaz erő ebben rejlik, a kamalduliak is tudták ezt.

 

 

 

A képen Majkpuszta, a kolostor remetelakjai


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide