2018
15
05

A piszkos munka királyai

Vajon mit nehezebb elviselni? Betegápolóként mások után ágytálat üríteni, felmosni a koszos folyosót, vagy egy nemzetközi nagyvállalat szolgáltató központjában  értelmetlen riportokat készíteni reggeltől estig. Irodában, vállalati és kereskedelmi központban, például nőként elviselni a férfi soviniszták zaklatásait, a főnök kedvenceknek kedvező megkülönböztetését, a kedves kollégák áskálódásait?Sokan vallják, akik a határon túlra mentek dolgozni, hogy nem is annyira az alulfizetettség kényszerítette ki őket, hanem az az élethelyzet, amit nap, mint nap túl kellett élniük. Például, hogy Magyarországon képtelenség jól megélni és társadalmi elismertséget szerezni egyszerű melósként. Ezért aztán megindult a diplomavadászat, az oklevél hajsza és mindenki büszke lehetett és lehet arra, hogy” vitte valamire”. A baráti bulizásokon így nem kell szégyenkezve azt mondani, hogy én csak takarítok egy iskolában, vagy kórházban, gépszerelő vagyok egy gyárban. Öreg nénik és bácsik húgyos alsóneműit cserélem tisztára egy idősek otthonában.

Szomorú, hogy azt a sok százezer magyart, aki itthon, vagy odakinn, úgynevezett piszkos munkákból él meg, nálunk alaposan lenézik és semmibe veszik. Pedig akik dolgoztak már Nyugaton mezőgazdasági munkásként, szállodai vagy panziós szobalányként, ápolóként, pincérként, egyszóval kétkezi munkásként, azok tudják, hogy ott őket  sokkal jobban megbecsülték, mint Magyarországon. A határon túl kétkezi munkából is tisztességesen meg lehet élni, persze teljes erőbevetéssel dolgozni kell, nem úgy mint nálunk. Ugyanakkor  építkezésen gályázó melós a Lajtán túl ugyanott ebédelhet, ugyanott lakhat, ahol az irodista. Nincs olyan, hogy cikis munka. Ha valaki tisztességesen dolgozik – legyen takarító vagy programozó –, azt megbecsülik.

Ezért valószínű, hogy a nyugati világban lehetnek a piszkos melónak is királyai, itthon pedig a legelőkelőbb irodai munkának is koldusai. Talán nem véletlen, hogy itthon a lenézett munkákat végzőkből, például a takarítónőkből van a legnagyobb hiány. Pedig aki tisztított már egy üzletházat, irodaépületet csapatmunkában, az jól tudja, hogy ehhez a szakmához is szakértelem és tudás, alaposság és szorgalom  kell. Gépeket kell kezelni, ismerni kell, mihez milyen vegyi anyag szükséges. 2005 óta OKJ-és képzésben is részt vehet, aki profi kíván lenni ebben az ágazatban. Mindez azonban nem elég, az anyagi és társadalmi megbecsülés, az elismerés várat magára.

Addig pedig a legjobb partvisforgatóink továbbra is a határon túl találják meg  a jobb és kedvezőbb lehetőségeket. Bizony  egyre többen, akár több diplomával is.

 

Fotó: Femina


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide