2019
07
09

A túlélő természet

Nesze neked ember! Pusztísd el Amazóniát, Szibériát, az afrikai őserdőket. Szennyezd műanyaggal a földet és vizeket. Mérges gázokkal a levegőt. Ha nem leszel óvatos a legyőzhetetlen természet végül téged pusztít el…Globális klímasztrájk lesz szeptember 27-én. Reméljük ehhez minden magyarországi település csatlakozik valamilyen módon. Sopron is! Végre ébrednek az emberek és egyre több követője akad a klímavész ellen harcolóknak. A svéd Greta Thunberg példát mutatott a világnak. A tizenhat éves aktivista eddig többet tett a világ környezetvédelméért, mint a  szemüket behunyó kormányok vezetői. Hallottatok már a magyar Párdy Bencéről? Ő Július 1-től szemétszedésnek áldozta életét, két hónap alatt 7-8 folyam-kilométernyi partszakaszt tisztított meg egymaga. Másutt is sok-sok követő akad kicsiben és nagyban. Így például Sopronban a Leghűségesebb Városért Egyesület megalapítói, akik többek között a Fertő-tavi gigaberuházás visszásságai ellen küzdenek és gyűjtöttek aláírásokat.

A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindezeknek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja. Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt – ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban körülbelül 15 százalékkal emelkedett meg az elmúlt 10 évben. A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli” – hívták fel a figyelmet a legutóbbi Hősök téri demonstráció kapcsán a Greenpeace környezetvédői.

A legtöbb elvakult politikus, a hatalom , a pénz és a fogyasztás őrületében élő milliók azonban még mindig nem hisznek, vagy nem akarnak hinni nekik. A képen látható paradicsom, átvitt értelemben is felidézi a bibliai Paradicsomot, amikor az ember még a természettel testvéri közösségben, kölcsönös tiszteletben és elfogadásban élt. Ez a növény most azt jelképezi, hogy túlél minden emberi galádságot, amit el lehet követni a környezet és természet értékei ellen. Figyelmeztető jel.

 

Fotó: The New York Times


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide