2018
12
10

Agyonóvott gyerekeink

Tarthatatlanná vált a helyzet az iskolák előtt. Sopronban a rendőrség nem tűri tovább az intézmények előtt lejátszódó reggeli  tumultuózus jeleneteket, adja hírül regionális napilapunk.Nosza neki bele is rohanunk megint valamibe, aminek immár évtizedes hagyományai vannak. Azaz nem mai probléma ez . Csak hát Sopron lakossága túlnőtte magát és autóból is több van a soknál. Ám mindez csupán a felszín, a jelenség mögött fontos társadalmi változások rejlenek. Fiataljaink agyonvédetté váltak, és tisztelet a kivételnek egy hosszú “boldog gyerekkor” elé nézhetnek, amikor a szülő hite szerint hímes tojásként védi utódait, a zaklatott élet minden nyűgétől-bajától. Ha kell az iskola kapuig szállítja hatalmas, bárka méretű terepjárójával, mert még esélyt sem akar adni a bántódásának. De nincsen egyedül, sok százan és ezren gondolkodnak ugyanígy. Megóvják a gyereket az önállóságtól, a felelősségvállalástól, a saját döntéstől és küzdelemtől. Hiszen lesz annak még elég ideje küszködni, dolgozni, terheket vinni nap, mint nap…

Szerintem a reggeli torlódások látványa  mögött valami ilyesmi rejlik. A többit alig látjuk. Természetesen nem látunk be a családok hétköznapjaiba. Az otthoni munkamegosztásba és a feladatok elvégzésébe. Nem tudhatjuk kit mennyi gond és probléma terhel, és kinek kell azt megoldania, a hátán hordania, apának, anyának, vagy a testvéreknek? Kire rakja rá a család a felelősség és a munkavégzés súlyának nagyobbik részét? Kit terhelnek túl, mások kárára? Csak a pszichológusok, az orvosok, vagy a pedagógusok tudják, hogy a mai gyerekek nagy része húsz-harminc éves korukban is serdülők maradnak, mert egyszerűen  „agyonvédettek és óvottak” , és ők bizony  felnőtt korukban sem hagyják el a szülői házat. Függőhelyzetben leledzenek. Bár már tízéves korukban kamaszok lesznek, főként a lányok, akik manapság korán kifejlődnek, hosszabbá válik az út, míg felnőtté válnak. Még huszonévesek is elmúlnak már mire végre önállósodni kezdenek.

A serdülőkor meghosszabbodik  különböző okokból, bár igaz előbb kezdődik a pubertás kora a proteinben gazdagabb étkezés, a nagyobb sportaktivitás miatt, de a piac is sietteti a gyerekek növekedését annak érdekében, hogy minél előbb önálló fogyasztókká váljanak. Nézzük az öt -hatévesen már mobilozó kis bajnokokat! A kozmetikai cégek sem kímélik kiskamaszokat rafinált krémekkel, szépségápoló szerekkel turbózzák fel testi fejlődésüket. A lélek pedig marad ott, ahol éppen van!

A serdülő kort meghosszabbító tényező  a tanulóévek elhúzódása is. Emiatt tovább tart a családtól való függés, kitolódik a felelősségvállalás, a pályaválasztás határa. A felmérések azt mutatják azoknak a szülőknek kevésbé lesz igaza, akik abban, hisznek ha mindent,de mindent, szinte erejükön felül megadnak a gyerekeiknek, akkor boldog felnőttekké válnak majd. A sok válás, az egyre csökkenő házasodási késztetés éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Pedig sajnos nemzetünk folyamatos fogyatkozásra van ítélve a kormány erőlködéseinek ellenére is.

Valószínűleg azoknak a szülőknek van igazuk, akik gyermekeik számára önálló helyzeteket teremtenek, hogy már idejekorán megmérhessék önmagukat, hogy megismerjék saját adottságaikat és lehetőségeiket, és azokat  józanul megítélhessék. Nem óvják őket még a széltől is, hanem például sport- vagy önkéntes munkát vállaló közösségekbe ösztönzik őket. Ebbe a nevelési folyamatba pedig talán az is beletartozna, hogy ne szállítsuk a gyerekeinket az iskolakapukig. A többi már csak a következmény, ami mondjuk zsúfoltságban, meg balesetveszélyben mutatkozik meg. Gondot okoz az intézményfenntartónak, no meg a rendőrségnek, de rendkívül tanulságos mindenki számára.

 

 

Fotó: Bécsben lezárták az iskolák előtti teret az autók előtt

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide