2019
03
04

“Akasztófát a Bécsi dombra!”

Akár egy véresszájú szélsőséges politikai program részese is lehetne a fenti követelés. Meglehet sokan szavaznának rá. A Kisalföldben megjelent egy hír arról, hogy ezelőtt (négy éve !) egy elítélt úgy megverte zárkatársát, hogy az súlyos és maradandó testi sérüléseket szerzett. A kommentelők áradata, helyeseli ezt az önbíráskodást. Magasztalja a tomboló erőszakot, mert a  sértett kiskorú sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt ült.Bizony a pedofília ocsmány egy bűncselekmény. Köztudott, hogy aki ezt elköveti azt a kaptárban régi hagyomány szerint darabokra szedik. Talán jogos is ez az ösztönös indulat, de egy demokratikus államrendben mégiscsak az ügyészségi eljárás után, a védőügyvédek munkája mellett, a bíróságnak kellene eldöntenie a büntetés tételét és nagyságát. Esetünkben így is történt mindkét bűnöző ügyében.Érdekes mód azonban ezt  a kommentelők jó része nem fogadta el, csonttörést, vért , sőt emberéletet követelnek.

Ez az agresszív felbuzdulás mégis nagyon meglepő 21. századi világunkban. Vagy negyedszáz helyeslő hozzászólás, rengeteg megosztás. Egyik hír sem hozott lázba ennyi követőt! Azt sugalmazza a szemet szemért, a fogat fogért indíttatás alapján áll mindez. Ám ha már a pedofilt kegyetlenül, önbíráskodva  megbüntetjük, visszanyúlva a feudális törvények időszakába, illetve a vadnyugat szellemében, akkor másokkal sem szabadna kivételeznünk. Ez pedig odavezetne, hogy újból fel kellene állítanunk a pellengért, munkába kéne állítanunk a vasszüzet, a spanyolcsizmát, a derest , meg a térdaprítót, a melltépőt, a kerékbetörőt és  a fejprést. Sőt a jó öreg Drakula gróf karóba húzó  módszerének is zöld utat kéne engednünk. Azt hiszem ennek viszont már senki sem örülne, mert például a pitiáner tolvajnak is bármilyen kis tételben  csen is el valamit, bizony kézlevágás járna. Ha az ilyesmi valóban hiányzik bárkinek is , javaslom települjön át egy olyan iszlám országba, ahol a legszigorúbb sária törvényei szerint bárki akár egy tyúk ellopásáért is napjainkban is megkaphatja ezt a büntetést. Súlyosabb bűnökért pedig akár a megkövezés is kijár neki.

Bizony még a 17. századi Magyarországon is éltek ezek a szigorú büntetések. Például volt a soproni Bécsi dombon, valószínűleg a mai  Hubertus vendéglő közelében egy akasztófa. Itt végezték ki nyilvánosan a gyilkosokat, az árulókat, de még a házasságtörőket is. Ez Lackner Kristóf korában volt, amikor időről időre még akadtak boszorkányok Sopronban is, annak ellenére, hogy több, mint hét évszázada már Könyves Kálmán megmondta: ” márpedig nincsenek”.

Különös, hogy egy ilyen hír mennyi emberi agresszivitást hoz napjainkban is a felszínre. Úgy tűnik az emberek rengeteg keserűséget, vélt vagy valós társadalmi igazságtalanságot nyelnek le nap, mint nap. Valami nincsen rendben. Valami nagyon nem jól működik országunkban. Példa rá az erre a hírre megszületett vélemények hada. Nagyon rossz képet fest mindez a magyar társadalom lelki állapotáról. Ezért vajon kik a felelősök?

 

Képünkön középkori kínzóeszköz, boszorkánymaszk.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide