2018
30
01

Az ír nyit, a lengyel zár

Európa két legkatolikusabb országában ellenkező előjelű jogszabályok lépnek életbe. A lengyel elnök aláírta az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényt. Az írek viszont feloldják a húsvét pénteki alkoholtilalmat. Most akkor ki a modern és ki a maradi?Ami nálunk nem sikerült, az nyitott kapukra talált a jó polyákok földjén. Vasárnap nem lesznek nyitva az üzletek. Igaz a jogszabály értelmében a boltzár március elsejétől minden hónap második és harmadik vasárnapján, 2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap kötelező lesz. Tulajdonképpen ezzel ugyanazt szeretnék elérni, amit nálunk is kezdeményeztek azok, akik a hét utolsó napjára pihenést, kirándulást, közös programokat és nem a bevásárlást kívánták a családoknak. Szép idea. Hiszen a hetedik napon az Úr is megpihent. De gondoljunk csak bele, például a nyugati határmentén élők helyzetébe, akik Ausztriába ingáznak. Épphogy csak aludni jönnek haza hétköznaponként és amikor végre feltölthetnék a hűtőszekrényt, vehetnének új cipőt a gyereknek, zárt ajtók fogadják őket. Ők nem véletlenül káromkodtak, amikor a törvény végrehajtása beindult. Egy harmonikusabb, élhetőbb,  jobb módú társadalom kéne ahhoz nálunk, hogy az ilyen szép illúzióinkat megvalósíthassuk. (Valószínűleg e kérdésben a lengyelek egy lépéssel előttünk állnak).

Nem így az írek, akik sok lépéssel állnak előttünk. Ők fokozatosan bontják le országuk korábbi konzervatív “bilincseit”. Az más kérdés, hogy valóban jól teszik -e? A pénteki alkoholtilalmat annak idején a Húsvéti felkelés ihlette meg. 1916 húsvét hétfőjén ugyanis kitört a lázadás a brit elnyomás ellen. Az ír forradalmat csak komoly nehézségek árán tudták leverni az angol milíciák. Végül mégis győztek és kegytelen vérbosszút álltak. A véres harcoknak legnagyobb hozadéka mégis az, hogy a továbbiakban az angolok tárgyalni kényszerültek és 1949 – ben végre megalakulhatott  a független és szabad Ír Köztársaság.

Aki pedig kicsit is ismeri a Smaragd sziget lakóit, jól tudja, hogy rengeteg alkoholt képesek meginni. Ebben is nagyon hasonlítanak ránk. Jómagam hajóztam már át Angliából Írországba a Szent György csatornán át, és láttam a whisky, meg  Guinness sör vedelő íreket. Józanul szinte egyikük sem tért haza. És ha ők isznak, akkor bizony jócskán felforrósodik a vérük. Képesek komoly balhékat is elkövetni. Valószínűleg Húsvétkor gyakran eszükbe jutott az a régi felkelés is, a hidegvérű angolok ellen. A  Sinn Féin mozgalom, meg a Che Guevarához hasonlítható forradalmár vezérük, de Valera. És eszükbe juthatott az is, amikor a protestáns Oliver Cromwell  1649-ben meghódoltatta és feldúlta az országot, emberek ezreit mészárolva le. Ettől fogva nagyon nem szerették a szomszédos sziget lakóit. És már gyerekverseikben is hirdették: “Három dologtól kell a leginkább félni: az ökör szarvától, a ló patkójától és az angol mosolyától!” Nos a húsvéti alkoholtilalom szerintem az ír forradalom tiszteletének szólt leginkább, hogy legalább ezen az egy napon mindenki próbáljon józan maradni. Azaz ne csináljon semmiféle bolondságot! Verekedést, duhajkodást, főleg nem lázongásokat. Ma már persze ez utóbbitól nem kell tartani. Írország kiegyezett Britanniával és belépett a modern, gyorsan fejlődő nyugati országok táborába. De attól, hogy mostantól Nagypénteken is rengeteg részeget lehet majd találni az egyébként fantasztikus hangulatú ír kocsmákban, attól szerintem ez a szívemhez közel álló kicsi ország egyáltalán nem lesz modernebb…

 

 

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide