2020
03
02

Azt hittem Ikva csak egy van a kerek világon…

Azt gondoltam a kerek egy világon csak egyetlen Ikva létezik, a soproniak kedves öreg patakja, amely némelykor képes árvizet okozó folyóvá is duzzadni. Rá kellett döbbennem, hogy még egy Ikvát is hordoz Földünk a hátán, méghozzá Nyugat-Ukrajnában, egy háromszor hosszabb és többszörösen szélesebb folyó alakjában.

A “РІЧКА ІКВА” a fekete-tenger medencéjéhez tartozik, a Sztír-folyó jobboldali mellékága , a Kremeneci-hegyekben ered, hossza 156 km, vízgyűjtő medencéje 2,3 ezer km2. Ezzel szemben a mi Ikvánk a Soproni-hegységben, Fraknónádasd közelében ered, mindössze 51,9 kilométer hosszú és csak 688 négyzetkilométerről gyűjti be vizét. Az más kérdés, hogy a mi szép kis patakunk legalább akkora történelmi események szemtanúja volt a múltban, mint ama ukrajnai Ikva. Az ókorban kelták, rómaiak éltek partjainál. A középkorban súlyos harcok estek itt. Később sem kímélték a háborúk, a történelmi sorfordulók környékét. Ám a békében szorgos vízimalmokat hajtottak vízével.

Az ukrán Ikva egyik híres városa, Dubnó, amely középkori alapítású és több kijevi őskrónika megemlékezik róla, de ennek ma már sok nyomát nem találjuk. Legrégibb emléke a vár, 1492-ben építtette Konsztantyin Osztrozsszkij herceg, a terület akkori ura. Egyik oldalról az Ikva folyó, a többi irányból pedig napjainkig mocsarak, vizesárkok övezik, így lényegében megközelíthetetlen volt. Alatta kiterjedt kazamata-rendszer húzódik. Dubnó régen  híres volt iparáról, elsősorban kovácsműhelyeiről.

Az ukrajnai Ikva egyébként  a híres volhíniai területhez tartozik. Itt játszódtak le 1648-tól a kozák-lengyel háború eseményei, amiről Henryk Sienkiewicz nem kevésbé híres könyve, a Tűzzel-vassal is beszámol. Ebben a tizenhárom évig tartó csatasorozatban rengeteg vér folyt, sok emberáldozatot követelt, mind a lengyel, mind a kozák részről. Elsősorban társadalmi és vallási okok miatt robbant ki a kozákok  felkelése. A kozákság célja volt a lengyel nemesi nemzetbe való kerülés, és az ortodoxia egyenjogúsítása a katolicizmussal. Végül a hosszú harcokból átmeneti győzelmek után a lengyelek kerültek ki vesztesen, hiszen a kozákok csatlakoztak Moszkvához, és szerződést kötöttek a cárral, ennek eredményeként a lengyelek elveszették ukrajnai területeik nagyobbik részét.

Az ukrajnai Ikva legszomorúbb történetei, ami nekünk magyaroknak is rengeteg fájdalmat és gyászt okoztak, az első és a második világháborúban játszódtak le. Sok-sok ezer magyar honvéd lelte halálát a cári Oroszország, majd a sztálini Szovjetunióval vívott harcokban, a Lublintól keletre fekvő területeken , a Dnyeper medencéjében. Voltak közöttük soproniak is, akik a messzi ukrán földön meglátva a nagy Ikva -folyót, bizonyosa haza gondoltak a kicsi soproni patakra és eközben a szívük majd megszakadt a honvágytól.

 

 

 

Képünkön az ukrán Ikva és Dubnó vára

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide