2019
23
12

Becht Rezső karácsonya a világ végén

Becht Rezső a 20. századi Sopron legkiválóbb írója volt. Szépírásai lélek emelőek és mélyen elgondolkodtatóak. Vajon milyen egy karácsony számkivetve, teljes mértékben kiszolgáltatva, szörnyű nélkülözések mellett a hazától több, mint nyolcezer kilométerre egy orosz hadifogolytáborban? A bűvös henger című irodalmi alkotásában erre ad választ egy évszázad távlatából.

“Karácsony közelgett, s vele együtt közeledett a legnagyobb : a Japánban dúló ázsiai influenza járvány. Az újságok telve voltak szörnyű hírekkel: a háborútól kizsigerelt Európában már hatmillió áldozata van! Mindenkinek a szíve megtelt aggodalommal. A rémlátók már látták magukat megérkezni otthon és a család a temetőben nyugodott…De hazakerülünk-e egyáltalában? Hiszen, ha köztünk, ezek között a koplalástól lefogyott, testileg-lelkileg legyöngült foglyok között kitör a járvány, akkor a tábor egyetlen tömegsírrá változik!

Így köszöntött ránk karácsony estéje. A sztyeppéről egy méteres szamárkenyérkórót hoztunk, azt Pemsli feldíszítette maga festette karácsonyfadíszekkel. Besötétedés után körülültük a negyedik szibériai karácsony fáját és szótlanul bámultunk a néhány gyertya szegényes fényébe. Aztán megettük a faggyúval leöntött fekete kását, elszívtuk a vlagyivosztoki kirakásnál a tengerbe esett és onnan kihalászott dohos amerikai ajándékcigarettát, és fejünkre húztuk a takarót.”

 

Becht Rezső 1893. június 5-én született Sopronban, és itt is halt meg 83 évvel később. Tanulmányait az evangélikus líceumban és Lipcsében, a kereskedelmi főiskolán végezte. Az első világháborúban katona, 1915-től hadifogoly volt a Vlagyivosztok melletti, Nikolszk-Usszurijszkban. 1920-ban tért vissza szülővárosába. Előbb a Wiener Bankverein soproni fiókjában dolgozott, majd 1926-tól a Soproni Vasárugyár vezető tisztviselője volt különböző beosztásokban. Számos verse, esszéje, előadása kötődik szülővárosához. Műfordítóként magyar költők: Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Áprily Lajos verseit fordította németre. Novellái és tanulmányai olyan lapokban jelentek meg, mint a Pester Lloyd, a Neue Freie Presse vagy Franz Kafka lapja, a Prager Tagblatt. Csak a két háború közti időszakban nyolc önálló könyvvel és számtalan verssel jelentkezett. Szülővárosa Lackner-éremmel, majd Pro Urbe-díjjal ismerte el szépírói tevékenységét.

 

Nikolszk-Usszurijszk piactere 1919-ben

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide