2018
10
03

BÉKEMENET???

Aki fogékony mások gyűlöletére az soha nem menetelhet a béke nevében. Ferenc pápa üzenete szerint „A migránsok és a menekültek: békét kereső nők és férfiak”. Ők a békét szeretnék végre megtalálni, nálunk pedig a béke nevében most tízezreket hívnak menetelésre egy országgyűlési választás megnyerésének céljából.

A béke 51. világnapjára küldött pápai üzenetben az is benne van: “Irgalmas lélekkel fogadjuk be mindazokat, akik a háborúk vagy az éhség elől menekülnek, vagy azért kényszerülnek elhagyni otthonaikat, mert ott megkülönböztetés, üldöztetés, szegénység és környezeti pusztítás az osztályrészük. Azok, akik a félelmet szítják a migránsokkal szemben, esetleg politikai okokból, ahelyett, hogy a békét építenék, az erőszak, a faji megkülönböztetés és az idegengyűlölet magvait hintik el, és ez nagy aggodalommal tölti el mindazokat, akik a szívükön viselik minden ember védelmét.”

A Civil Összefogás Fórum március 15-i menetelésének egyik főszervezője Bayer Zsolt, aki korábban azt írta a pápáról, hogy “hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az”. Még azt is hozzátette: “Ne képzelje azt, hogy amit ő mond, az isteni kinyilatkoztatás, egy hülye, ostoba politikai vélemény, és ekképpen is kell hozzá viszonyulni.”

Kinek van igaza? Lehet, hogy a pápának nincsen igaza, de ő soha nem nevezné Bayer Zsoltot kreténnek, sőt még migráns gyűlölőnek sem, az biztos. A békemenet résztvevőit sem hívná gyűlölködőknek. Ferenc pápa mindössze rámutat egy nagyon fontos, az emberi humánumot mélyen érintő kérdésre, azokról beszél, akik a félelmet szítják politikai okokból, azok szerinte az idegengyűlölet magvait hintik el. Ha ránézünk a kormányoldali médiumok napi híreire, azok tele vannak a migránsok által elkövetett bűnök vég nélküli felsorolásaival. Amint történik valami a nagy -vagy a közeli világban, amit ők követnek el, máris adagolják híreikben, vagyis manipulálnak, befolyásolnak, félelmet, haragot, gyűlölködést ébresztenek fel az emberekben, a választásra készülődőkben. A szemetelőről, a piszkosról, a rendbontóról, robbantóról, a késelőről, az erőszakolóról, a keresztényt támadóról, meg a muszlim bűnözésről írnak, aránytalanul sokat és felnagyítva. Arról, hogyha nem a Fideszt erősítjük meg hatalmában, akkor itt kő kövön nem marad. Búcsút mondhatunk biztonságunknak, fejlődésünknek, keresztény Európánknak és országunknak. Templomaink helyén pedig minaretek sorakoznak majd és müezzinek hirdetik Allah dicsőségét. Beköszönt a középkor, mint az egyik hírcsatorna szerint, Németországban már be is köszöntött.

A pápa persze nem azt mondja, hogy a menekültek befogadása nem okoz és okozott konfliktusokat, súlyos problémákat az európai országok társadalmaiban. A megoldást azonban nem a gyűlölet felszításában látja. Legfőképpen attól int, hogy a gyűlöletet tápláló félelmet politikai érdekek kiszolgálására használják fel. Amint az Orbán kormány megnyeri ezt a választást, a migráns ellenes hírek tömege is majd leapad. Ebben fogadni mernék. A harag és a gyűlölet szelleme azonban ekkorra már kiszabadult palackjából és  elkezdi pusztítását. Akár európai méretűvé is válhat, vagy világméretűvé ? Olyanná válik, mint egy gigantikus burjánzó növény, amely  magjait elhintve ezerszeresen megsokszorozza  terméseit. Ma még őket gyűlölöm, mert tőlük félek, de holnap már másokat is. A feltámadt Szörny pedig mindig új és új célpontokat keres majd. Kiáradó, apokaliptikus gyűlöletéből születnek a kicsi és nagy vérontások, a polgárháborúk és a világháborúk, a könyörtelen üldözések. És a múltban is ebből születtek  a kirekesztések, a munkatáborok, a gulágok és a népirtások. És az emberiség semmit sem tanul történelméből, nem hallja meg az intő, segítő üzeneteket sem. Vagy talán mégis?

A fényképen: Törökök népirtásának áldozatai Örményországban.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide