2018
12
11

Borban az igazság !

Nincsen lehangolóbb a pusztuló szőlőültetvénynél. Márpedig a Soproni borvidéken is akad bőven ilyen. Természetesen az ellenkezője is, ami öröm a szemnek, biztatás a jövőnek. Csakhogy nem az a kérdés, hogy hány kiváló borgazdaság termel jó minőségű bort, hanem az hogy mennyire jövedelmező ez az ágazat.Raskó György megyénkbeli kiváló agrárközgazdász írja facebook oldalán: “Az ágazat az uniós csatlakozás óta közel 250 milliárd Ft támogatáshoz jutott, ehhez képest az árbevétele éppen csak meghaladja az évi 100 milliárd forintot, ami a nullánál ugyan több, de még az élelmiszeriparon belül is csak marginális teljesítmény. Az egy borászati vállalkozásra jutó éves árbevétel 110 -120 millió Ft körül van, ami arra utal, hogy a magyar borászatban a kisipari, a manufakturális bortermelés a jellemző. Exportjuk összesen sem éri el a 100 millió eurót, azaz a magyar borászat híre jellemzően a határig tart. Persze nyerünk aranyérmeket, trófeákat magyar borokkal neves nemzetközi borversenyeken, de ezeknek a sikereknek nincs, vagy csak ritkaság számba menő az üzleti follow up-ja. Közben a magyar borászat mellét büszkén kidomborítva csak nyeli és nyeli az uniós és a hazai adófizetők pénzét, a megtérülés esélye nélkül”.

Kemény szavak ezek, de sajnos a számadatok valósak. Engem nem csupán az szomorít el, hogy a borágazat árbevétele a felét sem éri el a ráfordított támogatásnak. Az is elkeserít, hogy például a Sopron környéki ültetvények közül rengeteg elhanyagoltan vegetál. Sok helyütt düledeznek a támkarók és oszlopok, számos már ki is fordult a talajból, gazban és rosszabbik esetben parlagfűben futnak a szőlősorok. Akad olyan hely, ahol le sem szedték a termést. Elvadult, elbokrosodott tőkék próbálnak élettérhez jutni. Mindez azzal lehet összefüggésben, hogy a termelési kedv alaposan megcsappant. Hiszen, amíg hazánk szőlőültetvényeinek nagysága az uniós csatlakozás előszobájában elérte a 134 ezer hektárt, 14 évvel ezelőtt már csupán 93 ezer hektár volt. 2012-ben pedig mindössze 52 ezer hektár. Némi szerkezet átalakítás után tavaly végül is 58 ezer hektárt számolhattunk. (Statisztikai adatok).

Tudom, hogy borvidékünk rengeteg szorgalmas munka árán, sok kiváló bort állít elő, teszi ezt számos jól gazdálkodó borgazdaságunk egyre jobb minőségben. Mindez dicséretet és biztatást  érdemel, de a szőlőtermesztés lehangoló árnyoldalairól se feledkezzünk meg. Szerintem összességében kell mérlegelnünk az eredményeket és semmiképpen sem szabad struccmódjára a homokba dugni a fejünket.

 

Fotó: Illusztráció

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide