2018
09
07

Bőrdzseki, maga a lázadás

A bőrdzseki a lázadás örök szimbóluma. 65 évvel ezelőtt Marlon Brando tette világdivattá. Menő cucc, ha kiváló anyagból és divatos szabással készül. Lélektani ereje, pedig agresszivitásából adódik. Százéves történetében elsőként katonák, forradalmárok, pilóták viselték. A katonákat a hidegtől óvta, például az első világháborúban német pilóták viselték először.

Aztán oroszok, a Lenin -fiúk, akik nemcsak vagánynak, de félelemkeltőnek is akartak kinézni. Sajnos nem csupán divathóbortként viselték, bőrzakóikhoz rengeteg vér tapadt. Később már kicsit a divat került túlsúlyba. 1920-ban a Harley Davidson dobott piacra ikónikus darabokat.

És amikor nálunk az ötvenes évek elején az ávósok viselték előszeretettel a bőrkabátokat, az Egyesült Államokban Marlon Brando tette világdivattá ( persze először csak a nyugati féltekén) .Marlon Brando egyik leghíresebb filmje: A vad, amely egy motoros bandáról szól. Ezt a filmet hajdan persze nem  mutathatták be Magyarországon, helyette a szovjet katonafilmek csúcsra járatása folyt. Brando ebben a filmben  farmert, trikót és bőrdzsekit viselt és a film hatása döbbenetes volt, sok erkölcscsősz hadjáratot indított ellene, mert azt állították, hogy fellázítja az ifjúságot. Kétségtelen, a bőrdzseki divatba jött, és fellázította a divatipart. James Deannek, Gary Coopernek és Elvis Presleynek is nagyon kellett.

A következő évtizedekben a bőrdzseki örök frigyre léptette a divatot és a zenét. A Beatles, a Ramones, vagy épp a Sex Pistols nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egész világon elterjedjen ez a ruhadarab. A nagy divatházak látva a bőrcuccok forradalmát még több fantáziát, stílust és formavilágot vittek bele az anyagba. A macho ruhadarabok mellett, pedig megjelentek a női bőrnadrágok, mellények és a szoknyák.

A sikersztori pedig azóta is folytatódik.

 

 

 

Forrás: motorosakció.hu

Fénykép: Marlon Brando a Vad című filmben


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide