2017
22
09

Diktátorok Sopronban

Sopron mindig is vonzotta az érdekesebbnél érdekesebb embereket. Kiváló hazafiakat, szellemi nagyságokat, művészeket és tudósokat. A városban azonban gyakran a kétes hírű, sőt egyenesen visszataszító, a történelem legsötétebb alakjainak számító diktátorok is megfordultak. Az éppen az idén 125 éve született Rákosi Mátyás itt járt az elemibe. Az ötvenes években még emléktáblát is avattak volt iskolája falán és kapott egy díszpisztolyt ajándékba. Hitler az összeomlás utolsó heteiben állítólag átutazott a városon, bár erre ma sincsen kézzelfogható bizonyíték.

125 évvel ezelőtt született Rákosi Mátyás. A kommunista diktátor 1898 és 1904 között, Sopronban végezte a II-IV. elemit, és mint szegény, tehetséges gyerek tandíjmentesen került be az állami főreáliskolába. (Ma Széchenyi István Gimnázium. ) Itt azonban a harmadik osztályt (ma hetedik általános) az őt mindig kitűnő tanulónak hirdető családi legendáriummal ellentétben már csak elégségesen zárta. A nincstelenség hat és tizenhat éves kora között nyomasztotta leginkább a családot: „A reáliskolába, mint akkoriban a középiskolába általában szinte kizárólag a jómódúak, gazdagok gyerekei jártak. Én pedig szegény voltam, hat évvel idősebb bátyám kopott ruháit, cipőit viseltem… Hiába voltam jeles tanuló, a gazdag szülők gyerekei lenéztek: »Hallgass, te rongyos!« – vágta egy vita alkalmával a fejemhez egy nagykereskedő fia, akinek az apja négyemeletes ház tulajdonosa volt a Várkerületen… Ma is emlékszem arra az elkeseredésre, melyet bennem ez a sértés akkor kiváltott.”  Már Sopronban elkezdte szisztematikusan bebarangolni a környéket, az erdőben áfonyát szedett, a Fertő tavon madártojásokat rabolt, akárcsak Szegeden, a tiszai evezéseken – tudhatjuk meg az érdekes részleteket Pünkösti Árpád “A szerelmes Rákosi “című művéből.

1945. március 28-ról írja Katona Imre helytörténész a Soproni Szemle 1991. XLV. évfolyam 2. számában: “Dobszó adta tudtul, hogy senki se lépje át háza kapujának küszöbét. Minden kapuban, bejáróban és utcai kijáratnál Wermacht-katona vagy fegyveres SS-őr állt. A járdán rohamsisakos motorkerékpárosok, az úttesten pedig páncélosok és páncélozott járművek közlekedtek. Pillanatok alatt elterjedt a hír: Hitler érkezett a Dél Hadseregcsoport faluban lévő főhadiszállására! A hír a váltót állító Kovács István állomásfőnöktől indult el, aki még a közelmúltban is állította, hogy személyesen is volt szerencséje látnia Hitlert vagy alteregóját az érkező vonattal”.
Katona Imre Csapod katonai jelentőségével és a hadi helyzettel magyarázza a Führer feltételezett magyarországi látogatását. Szerinte a helyi repülőtérrel a falu jelentősége katonailag felértékelődött, hiszen légi úton bárhonnan meg lehetett közelíteni és bárhova el lehetett jutni innen. Fokozta a falu katonai jelentőségét a vasúthálózattal való összeköttetése. A falut átszelő vasút nem volt fővonal: Sopront és Celldömölköt kötötte össze. Jelentősége a háborús körülmények miatt mégsem lebecsülendő, különösen ha figyelembe vesszük a falu rejtettségét (ez háborús időkben a legkedvezőbb adottságok egyike), valamint hogy az egykori német birodalom innen alig volt messzebb 30-40 km-nél.  Valóban nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Adolf Hitler valaha is járt Magyarországon, eddig semmi sem bizonyította, de ha igen, akkor csapodi látogatására minden valószínűség szerint Sopronon át vezetett az útja.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide