2019
28
07

ÉNEK AZ ESŐBEN !

Esőfüggöny zuhog a szomjazó fákra és bokrokra. Valami csodálatos érzés, ahogy megázik a poros föld. Nem mehetünk most kirándulni, fürödni, napozni, de mégis valami lelket frissítő áramlattal tölt el bennünket az égi zuhany. Emberi sorsjátékok zajlanak az eső ezüstzsinórjai mögött,mint W.S. Maugham könyvében, aki a trópusi esőben festette meg főszereplőinek jellemrajzát.

W. S. Maugham eső cimű könyvében, mindössze három ember történetélt mondja el néhány mellékfigurával fűszerezve. Így például Dr. Macphail alakjában  az íróra ismerünk rá, a vidám és kegyetlen história elbeszélőjére. A lelkész, Davidson a prüdéria és az álszemérem megtestesítője.  Míg Miss Thompson, a vándor kurtizán  hús-vér jelenség, vörösre rúzsozott ajkával, alma-gömbölyű csípőjével és a formás lábikráin feszülő pamutharisnyájával. A megállíthatatlan trópusi eső pedig emberi gyarlóságaink és felemelkedéseink lélekrajzát erősíti fel, mintha azt mondaná folytonosan, szűkre szabott életterünkben vajmi keveset változhatunk.

Most a szinte már égető kánikulai napok után talán mindenki örül az áztató energiának, amitől nem csupán a természet újul meg, hanem mi magunk emberek is megfürödhetünk a hűs cseppjeiben, legalább is lelkünk mélyén. Ez a víz, a tisztító ősi elem csodálatos munkája. ” A víz ugyanakkor tisztító hatású, a fizikain túl a lelki és szellemi dimenziókba is elhatol. Ezért is bírtak és bírnak a mai napig szakrális jelentőséggel a híres folyók. Keresztelő Szent János a Jordán vizében keresztelte az embereket, mosta le bűnüket és nyert bűnbánatot számukra. A víz által megtisztulnak és újjászületnek a hívők. A keresztelés rituáléja ma az egyház kötelékében mint beavató szentség működik”. (Astronet) Az eső pedig híres verseket, könyveket, nagy érzéseket és filmeket is szült. Így például Az Ének az esőben című híres  zenés filmet is. Amiről ezt írták a kritikusok: “Ki ne ismerné a képsort, amikor egy jókötésű férfi dalol és táncol egy szál esernyővel a rend ámuló őre előtt a zuhogó esőben? E rögtönzött előadás “tettese”, Don Lockwood és barátja, Cosmo Brown a Monumental Picturesnél keresi a kenyerét. 1927-ben járunk, a némafilm a virágkorát éli. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően Don népszerű sztár lesz, s filmek sorát forgatja az ünnepelt színésznő, Lina Lamont oldalán. A férfit távolról sem kötik mély érzelmek a mutatós, de üresfejű nőhöz, ám képzelt, a filmek által sugallt románcukat a sajtó szenzációként tálalja. Don valódi imádottja Kathy Selden, egy fiatal, kezdő énekes-táncosnő, akit a féltékeny Lina ukmukfukk kirúgat a stúdióból. Ám a sztárszínésznőt új veszély fenyegeti: a hangosfilm megjelenése. Lina ugyanis egyáltalán nem tud énekelni, sőt a beszédhangja is borzalmas. Sürgősen találnia kell valakit, aki “szinkronizálja” neki a dalokat és a dialógokat. Így kerül vissza a történetbe Kathy, aki azonkívül, hogy beszélni és énekelni is képes, csajnak is nagyon belevaló”.

Az eső tehát megoldás sok-sok mindenre. Életet ad a természetnek, vízfolyammal látja el a száradó patakokat és folyókat. Tiszta emberi érzéseket fakaszt, például a szerelmet, amit olyan jó megénekelni. Az eső erőforrás, a földi lét alappillére.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide