2019
28
06

Fiatalok a zene és a fesztiválok függetlenségéért

A VOLT Fesztival Official facebook oldalán rengeteg bírálat olvasható a fiataloktól a kormánypropaganda miatt, amit az idén a nagyszínpad kivetítésein látni lehet sorozatban, ha éppen nincsen más program. Sok fesztiválozó dühös lett emiatt és ami véleményükben közös, hogy ha már méregdrágán belépőket fizettek az egyébként jó zenei programokért, akkor nem kíváncsiak az Orbán Viktort dicsőítő Fidesz propagandára, mert az szerintük nem illik oda.

Valóban a nyugati társadalmakban elképzelhetetlen az ilyesmi. Egy fesztiválra szórakozni megy mindenki és nem politikai hirdetéseket hallgatni. Hiszen nem vagyunk Észak-Koreában, vagy a nyolcvanas évek Romániájában. Már egy fellépő is akadt, noÁr, a repper, aki bojkottálta műsorát az egyre inkább kínossá váló Orbán videó miatt, amit Schmidt Mária a Terror házából kölcsönzött a politikai célú társadalmi hirdetések céljaira. Valószínűleg külföldre is hamarosan elviszik a sztálinista ízű propagandafogás hírét. Nem valószínű, hogy ezzel országunk, amúgy is megcsorbult hírnevén fényezni tud majd. Ha további követőket és támogatókat akart keresni ezzel a vetítéssel a Fidesz propaganda gépezet, akkor szerintem alaposan mellé lőtt. Ugyanis nagyon veszélyes területen próbálkozott. A VOLT Fesztiválon fiatalok tízezrei jöttek egybe és ők bizony másként gondolkodnak, mint  mondjuk egy átlagos polgár, a mai Magyarországon. A rengeteg felháborodást és őszinte szót kifejező bírálat is ezt igazolja. Érdemes azokat a szervezőknek és a szponzoroknak is végigolvasniuk, de leginkább a kormány politikusaink figyelmébe ajánlom. Szerintem a tanulság számukra az lehet, kár hogy nem hagyták önfeledten és szabadon kikapcsolódni ezeket a fesztiválozó fiúkat és lányokat. Valószínű az is, hogy ez a fagyi alaposan  visszanyal majd.

Nekem mellesleg egy régi újságírói emlékem jut eszembe, amikor 1988-ban Hámori Csaba, a KISZ Központi Bizottságának első titkára látogatott el Sopronba, éppen az akkori Brennbergi Ifjúsági Táborba. A soproni egyetem hallgatóinak készült előadást tartani. Amikor a fiatalok meglátták, hogy egy vadonatúj fekete Mercedesszel gördül be az ifjú kommunista vezető, első kérdésük az volt: Miért jött ide egy nyugati csúcsmárkával közénk, ha őszintén akar beszélgetni? Hámori ettől zavarba jött. Számára túl bátornak és nyersnek tűnhetett ez a kérdés. Aztán az egyetemisták azt is megkérdezték: Miért félnek attól az MSZMP vezetői, ha mi a Szabad Európa Rádiót hallgatjuk? Egy demokráciában ez miért tilos? A KISZ korifeusnak persze ez a kérdés is a mellbevágón jött. Azt hiszem ráébredt, hogy ezek az egybegyűlt fiúk és lányok már cseppet sem félnek a meghurcolástól. ( Igaz a szocialista tábor akkoriban már összeomlás előtt állt, a rendszerváltás küszöbén álltunk. És milyen érdekes, Orbán Viktor a fesztiválos propaganda hőse is korábban gimnáziumi alapszervezeti KISZtitkárként működött Székesfehérvárott) Az akkori fiatalok bizony már mertek kényelmetlen és fájóan őszinte kérdéseket feltenni. Szabadnak érezték magukat. Na ilyesmi ez a mostani fesztivál is. Itt bizony nem agymosott, félrevezetett, félelembe szorított, vagy éppen érdekből lecsendesített magyarok tízezrei jöttek össze. Közülük sokan és szókimondóan írták meg kritikus véleményüket. Úgy tűnik teljes mértékben egyetértenek például a fellépést szabotáló repperrel is:

“Egy ilyen fesztiválon nekünk semmi keresnivalónk nincs. Igazából a propagandának nincs semmiféle keresnivalója egy ilyen fesztiválon” – fogalmaz a videójában, majd felteszi a költői kérdést, hogy “vajon a Black Eyed Peas vagy a Cypress Hill fellépnek-e, hogy ha tudják, hogy egy kormánypropaganda-videó az előzenekaruk?”

noÁr egyúttal arra kéri a magyar fellépőket, hogy a koncertjük közben, előtt vagy után mondják be a mikrofonba, hogy ők is propagandamentes fesztivált akarnak, és azt kéri a fesztiválozóktól is, hogy álljanak ki “a zene és a fesztiválok függetlenségéért”.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide