2018
05
04

Földink, Albrecht Dürer

490 éve április 6-án halt meg Albrecht Dürer, a legnagyobb német festő, fa- és rézmetsző.  A reformáció korának egyik legnagyszerűbb művésze. Világhírűek rézkarcai és fametszetei. Pecsétje egy nyitott ajtó. Nem véletlenül választotta, mivel ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak. Ezért lehetünk mi magyarok is büszkék rá.


Életének, mint ahogy írja saját művészi hitvallásában, csak egy célja lehet, az élők képmásának megörökítése és Krisztus életének formába öntése. Dürer művészete lassan indult, sok keresés, kortársainak, tanítómesterének hatása nyomot hagyott művészetén.

Fantáziája páratlan, sokoldalúsága egyedülálló, nemcsak elsőrangú festő, réz- és fametsző, hanem szobrász, építész és író, várépítő tervei pedig még sokáig mintául szolgálnak.

Alkotásai mutatják legszembetűnőbb módon a késő gótikából a reneszánszba való átmenetet. Albrecht Dürer rendkívüli módon vonzódott a kor nagy újdonságához, a könyvnyomtatáshoz. Ehhez a keresztapa, Anton Koberger nürnbergi jó hírű nyomdája adott lehetőséget. Munkásságának nagy része sokszorosított grafika. Híres sorozatait, az Apokalipszist, a Mária életét és a Passiókat könyvszerűen is árusította, még németaföldi útján is kereskedett velük.

Forrás: Magyar Grafika, Gécs Béla.

Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide