Gardasült Jókainé módra
A minap egy hírben jelent meg, miszerint gardát fogott a Balatonban az orvhorgász, vagy rapsic. Az orvul horgászónak nem örültem, de annak igen, hogy a Magyar Tengerben ismét több gardát lehet fogni, úgy mint a régi időkben. Ennek a halfajtának pedig sütve érvényesül a legjobban az íze, mégpedig egy patinás Jókainé recept alapján.
Húsa nagyon ízletes, de nagyon szálkás, hát Jókainé ezen is tudott segíteni… Irányításával a gardát ezüstösen csillogó apró pikkelyeiktől és belső részeiktől megtisztították, azután deszkára fektették és mindkét oldalán egészen a gerinccsontig ötven-ötven vágást tettek éles késsel. Ezek a bevágások arra szolgáltak, hogy a halszálkákat elaprózzák úgy, hogy evés közben a fogyasztó vendég észre sem veszi. A szálka tehát nem akadhat meg a torkán. Azután a halat – mármint a száz vágással bevágott halakat – jó édespaprikával és sóval mindkét oldalról bedörzsölték és megsütötték. De a halsütés sem volt egyszerű, annak is megvolt a módja:
Őszi chanson
Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
A tájon,
S ont monoton
Bút konokon
És fájón.
S én csüggeteg,
Halvány beteg,
Míg éjfél
Kong, csak sirok,
S elém a sok
Tűnt kéj kél.
Ó, múlni már,
Ősz! hullni már
Eresszél!
Mint holt avart,
Mit felkavart
A rossz szél…
hozzászólások lezárva.