2018
24
09

Ha Rösch Frigyes feltámadna…

Sopronban azért is fájdalmas hír, ha egy tűzoltóparancsnok kivándorol Angliába, mert itt igazi hagyománya van ennek az emberpróbáló hivatásnak. Az örök példaadó Rösch Frigyes tűzoltóparancsnok, akinek kezdeményezésére  1866 áprilisában az országban elsőként megalakult a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület.

Magyarország első tornacsarnoka is az ő nevéhez fűződik, mert világ életében azt vallotta „Csak jó tornász lehet jó tűzoltó és viszont”. Ha Rösch Frigyes most feltámadna és értesülne arról, hogy országunkat a legjobban képezett tűzoltók is sorban hagyják el, nem értené az egészet és bizonyosan végtelenül elszomorodna. Megkérdezné, minek köszönhető, hogy az a büszke hagyomány és színvonalas hivatásbeli tudás, aminek megalapozásához ő is hozzájárult, vajon miért foszlik széjjel. Hogyan lehetséges, hogy azok a férfiak, akik az egyik legbátrabb foglalkozást választották maguknak, se szó se beszéd elhagyják hazájukat, hogy másutt szolgálják azt, idegen országokban. Megkérdezné azt is, hogy vajon kellőképpen megbecsültük -e ezeket a férfiakat, akik naponta mentenek értéket és emberéleteket, és akik szolgálatuk minden órájában kockáztatják a saját  épségüket és életüket is.

Tudjuk az ő idejében egyre nagyobb becsületnek örvendett a soproni tűzoltóság. Hiszen 1868 októberétől városunkban a színház biztonságára már állandó tűzőrség ügyelt folyamatosan.  1874. szeptemberében  Sopronban rendezték meg a II. magyar országos tűzoltó ünnepet. Ferenc József 1887. január 30-án Rösch Frigyes tűzoltó főparancsnokot koronás aranyérdemkereszttel tüntette ki.

Vajon mi történik napjainkban, hogy a jobb megélhetésért, a magasabb életszínvonalért a legjobban képzettek hagynak el bennünket. Mi lesz ennek a folyamatnak a vége ? Jó utat parancsnok Úr !

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide