2018
06
02

Haldokló postaládák

A postaládák egy békebeli világ hírnökei. Valamikor a Monarchia idejében még sárgára festették őket, aztán jött a piros, de maradt a patina. Egészen 2008-ig míves kivitelű, esztétikai értéket képviselő és kifogástalanul működő jellegzetes postaládákkal bírt országunk. Aztán nem csekély összegért, 1,6 milliárd forintért, célszerű, az uniós előírásoknak megfelelő bádogdobozokra cserélte őket a Magyar Posta

De minek ? Hiszen a legújabb felmérésekből  kiderült, hogy feleslegessé váltak az utcai postaládák. A  Világgazdaság című lap lap információi szerint a feladásra szánt levelek egy százalékát sem dobják be ezekbe. Az utcai leveles ládákból csaknem 9 ezret tart fenn a Magyar Posta, ez jóval több az előírtnál, ráadásul évente tízmillió forintba kerül fenntartásuk. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint legfeljebb 4500 utcai postaládára lehet szükség az országban. A korábbi cserét a Posta szerint az indokolta, hogy az A4-es borítékok összehajtogatás nélküli befogadására nem alkalmas a régi láda. A másik indok, hogy a mozgásukban korlátozottak nem tudnak hozzájuk férni. Ez sokak véleménye szerint nem a postaláda formájától függ, hanem attól hogy milyen magasra van felerősítve.  A városvédők szerint csupán lejjebb kellene szereltetni a régi postaládákat, nem pedig méregdrágán lecserélni őket.

A csere többnyire megtörtént, de nem lett volna szükség rá, a postaládákba manapság csak elvétve dobnak be leveleket. A több mint 150 éves levélfeladás hagyomány immár haldoklik. Ez is az európai kultúra része volt. Vajon mi változtatta meg szokásainkat? Inkább bemegyünk a postahivatalba és ott adjuk fel küldeményeinket. Nem bízunk már a jó öreg postaládákban? Pedig ez is egy szertartás volt. Leveleinkben a hivatalhoz fordultunk, szerelmünknek üzentünk, barátunknak írtuk meg utolsó levelünket. Vágyainkat, kéréseinket, indulatainkat,reményeinket, örömünket, bántunkat, hangulatainkat bíztuk egy szépen kidolgozott, míves fém kasznira legelősként is. Ez volt a postaláda. Szegényebb és szürkébb lesz majd a világunk nélkülük.

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide