2018
01
04

Húsvéti tojások aranyból és gyémántból

Minden húsvéti tojás szép és igazi kincs, ha szívből adják a locsolóknak. Szerintem a világ legszebb és legdrágább tojásait mégis a százhetvenkét éve,  Szentpétervárott született  Carl Peter Fabergé készítette. Első vásárlói között volt Marlborough hercegnő, megrendelői között tudhatta a svéd és a norvég királyi családot és a Rothschild bankárdinasztiát is

Az 1882-es év hozta meg  a pétervári ékszerész szerencséjét. Az Összorosz művészeti kiállításon III. Sándor cár figyelmét felkeltették alkotásai. Az uralkodó felkérésére – aki a cári udvar hivatalos ékszerészévé is kinevezte – 1885-ben kezdte meg az úgynevezett Fabergé-tojások készítését. Ezeket a cár húsvét alkalmából ajándékozta feleségének, a szétnyitható, díszesen megmunkált tojások mindegyikében apró meglepetés rejlett.

Az első ékszertojást fehér zománc borította, melynek aranyból készült sárgájában négy színárnyalatú aranyból készült, rubinokkal díszített tyúkocska, abban pedig a cári arany korona miniatűr másolata rejlett. A cárnét, Marija Fjodorovnát annyira elbűvölte a mestermű, hogy az uralkodó attól kezdve minden évben rendelt egy újabbat. A hagyományt fia és utódja, II. Miklós is folytatta, de ő már két tojást készíttetett, egyet az édesanyjának, egy másikat pedig a feleségének, Alekszandra Fjodorovnának. Az utolsót néhány hónappal azelőtt rendelte, hogy 1917-ben megdöntötték hatalmát. A két cár megrendelésére mintegy félszáz  húsvéti tojás készült, közülük 43 élte túl a forradalmat. Nem így a cári család, amelyet éppen 100 évvel ezelőtt végeztek ki a bolsevikok. Jellemző volt rájuk, hogy a Fabergé tojásokat nem pusztították el, azzal kereskedtek a nyugati világgal, hét darabot el is adtak, hogy a kommunista állam megerősítéséhez hozzá járuljanak bevételeikkel.

Egyébként Fabergé egyik leghíresebb műve a két átlátszó kristálykőből készült, háromezer gyémánttal díszített Téli Tojás, belsejében leheletvékony platinaszálakból font, több mint 1300 gyémánttal kirakott kosárkával, amelyet természetes kvarc és aranykristályokból készült alpesi kökörcsinnel hintettek tele. Néhány darab belsejében miniatűr mechanikai szerkezet található: egy rózsaszínű zománccal és aranyozással ékesített tojásba gyémántokkal kirakott miniatűr kakast helyeztek, amely az idő múlását jelezve minden órában szárnyait lengetve előbújt.

A Fabergé-tojás igen ritkán kerül a piacra: az utolsó, hivatalosan is megerősített ár 18,5 millió dollár volt a Christie’s egyik londoni aukcióján 2007-ben.

 

 

 Forrás: MÚLTKOR történelmi Magazin


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide