2018
19
05

Húsz éve némult el “A Hang”

Kevés világsztár élt olyan viharos életet, mint Frank Sinatra. Már újszülöttként hat kilóval és egy átszúrt dobhártyával kezdte. 23 évesen pontosan nyolcvan évvel ezelőtt pedig házasságszédelgés vádjával vitték be a rendőrségre. A panaszos hölgy szerint   Sinatra házassági ajánlattal csábította el őt, ami az érvényes jogszabályokba ütközött, de a nyomozás során kiderült, hogy a nő már évek óta férjezett voltA csábítás, a nőügyek azután végig kísérték életét. A pletykák szerint fél Hollywood megvolt neki. Annyi bizonyos Nancy Barbatot, Ava Gardnert, Mia Farrow-ot, Barbara Marxot a feleségei között tudhatta. De a szeretők…! Nos azok száma ismeretlen, már csak a mennyiségük miatt is. De Frankie Boy köztudottan nagyon sokat adott a minőségre is, úgy hogy minden férfi csak irigyelhette hódításait. Szeretői közül csak a legnagyobb sztárokról van tudomásunk, így Judy Garlandról, Lauren Bacallról, Juliet Porwse-ről, Marylin Monroe-ról, Angie Dickinsonról. Sikere a nők körében leírhatatlan volt, és ezt ő  természetesen ki is használta.

1952-ig nyolcvanhat dalt vitt élvonalba. Tizenéves lányok és felnőtt nők egyaránt odavoltak érte, elolvadtak Frankie Boy sármjától és főként a hangjától. Telt házas koncertjeinek sikerében , magával ragadó előadásmódja is szerepet játszott, s kezdték „A Hangnak” nevezni. Sikerei csúcsán járt, amikor viharos viszonyba keveredett az egzotikus szépségű filmcsillaggal, Ava Gardnerrel, akinek kedvéért tizenegy év után elhagyta feleségét és gyermekeit. Ekkor megtorpant a karrierje, de azután immár filmszínészként is hódítani kezdett.1953-ban a Most és mindörökké című háborús filmdráma főszereplőjeként  hatalmas sikert aratott.

Énekesként is óriási népszerűségre tett szert. Megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött itt: a Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice ‘n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt a Billboardon. Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, melynek szövegét Paul Anka írta.

Összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platina lemez jelzi sikerét. Még az 1990-es években is turnézott, nyolcvanadik születésnapjára 20 CD-ből álló gyűjtemény jelent meg.

A nyolcvan évvel ezelőtt készült rendőrségi dokumentumot most elárverezi a Julien’s nevű cég, a kikiáltási ára 4500 font, azaz több mint 1,6 millió forint. A hivatalos iraton az énekes saját kezű aláírása mellett az is szerepel, hogy az elkövető 176,8 centiméter magas, 57 kilogramm és kék szemű.

 

Fotó: Nyolcvan évvel ezelőtt házasságszédelgés miatt tartóztatták le Frank Sinatrát

Forrás: Fidelio Jazz/World


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide