2020
25
07

Kertmagyarország vége?

Somogyi Imrének(1902-1947) hívták  “Kertmagyarország apostolát”. Ő hitte és hirdette, hogy hazánkban a minőségi földműveléssel óriási eredmények érhetőek el. Többek között a kicsi mintagazdaságok és a kisgazdák felemelkedését is ettől várta.Ehhez képest kormányunk   a valóságban a mezőgazdasági nagyvállalkozókat támogatja, akik a magyar termőföld 90 százalékát birtokolják. A 230 ezer őstermelő földbirtoka pedig egyenként sem éri el az egy hektárt. Ők a valamikori kisgazdák leszármazottai, de most már álmodni sem merhetnek arról, hogy szorgalmas munkájukkal, hozzáértésükkel megteremthetik a “Kertmagyarország” néhai apostolának álmát.

A magyar falu lesüllyedőben van, mert amerre a szem ellát nagygazdák, profitéhes agrárvállalkozók uralják a terepet. Nem csupán a termelési viszonyokat változtatták meg, hanem a a magyar falu hagyományait, társadalmi szokásait is szétrombolják, hiszen ők a mindenható munkaadók is egyben. Az már csak fokozza a gondokat, hogy  egyre drágább az élőmunka, kiöregedett ugyanis az a generáció, amelyik még kézi erővel hajlandó volt leszedni a termést, például a gyümölcsösökben. Bár az Orbán kormány az uniós támogatásokból igyekszik szinten tartani a nagyok támogatását, öntöző berendezésekre mégsem jutott elég pénz hazánkban. Erre pedig most nagy szükség lenne a klímaváltozás, az egyre aszályosabb, forró éghajlat miatt.

Magyarországon a gyümölcsösök negyedét öntözik csak, míg a szomszédos Ausztriában legalább 80 százalékát. Amikor sorsom úgy hozta, hogy külföldi munkavállalóként az osztrák szántóföldek közelében őrizhettem szélkerekeket, saját szememmel győződhettem meg erről.  Az osztrák gazdák minden nyáron a legmodernebb gépesített rendszerekkel folyamatosan öntözték földjeiket.

Ne csodálkozzék tehát senki, hogy  miért olyan méregdrága a gyümölcs az üzletekben. A koronavírus járvány pedig csak tovább fokozta a gondokat. A kereskedők már az import gyümölcsöket is csak magas árakon tudják beszerezni, hiszen például Lengyelországban kiesett az olcsó ukrán munkaerő a Covid-19 miatt. Ám sok más országban is ugyanezzel a problémával küzdenek,mint például Olaszországban, Spanyolországban is.

Somogyi Imre kisgazdái,  Kertmagyarország letétményesei, most sokat segíthetnének a bajon, de ehhez jobban meg kéne becsülni őket anyagilag is, hatékony agrártámogatásokkal is, és nemcsak a szavakban, a politikai játszma részeként felhasználva őket.

 

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide