2018
28
03

Krasznaja Moszkva

Rövidesen locsolni mehetünk. Erről jut eszembe, hogy amikor a mi korosztályunk még zsenge ifjú volt, nem túl sok parfüm közül választhattunk. Ott voltak a például a szántszándékkal húsvétra forgalmazott magyar kölnik, mint az Opera, Gyöngyvirág, Levendula. A rámenősebbek azonban Krasznaja Moszkvát használtak. Ez nagyon ütős volt, mint a szovjet megszállás.

Ez a nagyon erős, tolakodó illatú kölni egyébként egyáltalán nem Lenin államának hozománya. Híres francia illatszerészek álmodták meg  az orosz kölnik sajátos illat aromáját. Ilyen volt Henri Brocard, vagy August Michel és Ernest Beaux, akik többnyire a cári udvar megrendelésére dolgoztak. Aztán a nagy októberi, nem is tudom mi után, megszületett a Karsznaja Moszkva és az Új Hajnal. Azonban ezek a parfümök vitték tovább a régi ízlést is. Amit az orosz arisztokrácia megkedvelt az a vörösök hölgyeinek is kedvenceivé váltak. August Michel hozta számukra vissza régi és valamikor nagyon irigyelt illatokat. Állítólag Molotov felesége, Polina Zsemcsuzsina választotta ki a Krasznaja Moszkva végső verzióját. A harmincas évek elején mindenesetre Zsemcsuzsina volt a moszkvai nagyvállalat vezetője, ahol ezt a márkát gyártották. Az biztos, hogy az akkori idők számos híres nője tette népszerűvé a Vörös Moszkvát. A külügyminiszter felesége mellett például Ljubov Orlova, a 30-as, 40-es évek híres színésznője, később Valentyina Tyereskova, az első űrhajósnő nevezhető a Krasznaja Moszkva reklámarcának.

Egyébként 1934-ben Sztálin már nem tűrhette tovább az élők sorában a burzsoázia illatának megalkotóját, August Michel-t. Letartóztatták és nyomtalanul eltűnt. Eltűnt, mint 1989-ben hazánkból is a híres Krasznaja Moszkva. Jómagam soha nem mertem használni, mert arra gondoltam azoknál  a lányos házaknál még jövőre is locsolni szeretnék. Érdekes adalék még, hogy a kölnivizet nem csupán az általunk bárisnyáknak nevezett szovjet asszonyok használták. Amikor gyerekként végig mentünk a komáromi orosz laktanya előtti utcán, az előttünk magyar szőnyegeket vállukon cipelő bakákat kísérgető tiszteknek is erős kölni illata volt. Azt hittük ez valami tévedés lehet csak, aztán később rájöttünk hogy ez a jellegzetes illat szinte mindenbe beivódott, amit a szovjetek használtak akkoriban. Az oroszoktól némi borért, pálinkáért beszerezhető bőrszíjaknak, a rádióknak, a távcsöveknek még a zseblámpánknak és grillsütőknek is ilyen szaga volt. Mi vásott kölyökként, ezt csak ruszki szagnak hívtuk egymás között. De persze féltünk ezt nyilvánosan is hangoztatni. Közel volt még 1956!

Forrás: Kölnigyártás története.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide