2018
18
03

Mátyásnak behódol Bécsújhely

575 éve született nagy királyunk, Corvin Mátyás. A Soprontól alig harminc kilométerre fekvő Bécsújhelyen őrzik azt a kelyhet, amely nyugati hódításait tanúsítja. A Corvin-kelyhet Wolfgang Zulinder bécsújhelyi aranyműves készítette. A fedelén található térdeplő lovas Mátyással azonosítható.

Az előrészen Mátyás monogrammja, és a szájában gyűrűt tartó holló mellett a Habsburg-család kétfejű sasa is helyet kapott. A Corvin-kehely  eredetére több teória is napvilágot látott. Egyes kutatók szerint Frigyes megrendelésére készült az 1462-es béke emlékére. Mások szerint Mátyás készíttette a kupát a bécsújhelyieknek a város elfoglalása után.

Annyi bizonyos Mátyás hónapokig tartó ostrom után 1487. augusztus 17 -én foglalta el a stratégiailag nagyon fontos  várost fekete seregének élén.  A király is majdnem otthagyta a fogát a harcok alatt,  egy alkalommal épp vacsora közben egy ellenséges ágyúgolyó a szomszédságában ülő három apródját terítette le, de Bonfini leírása alapján a királynak  arcizma alig rezdült, és a vacsora, a beszélgetés tovább folyt, mintha semmi sem történt volna. Az osztrákok szívósan védekeztek, sőt Wulfensdorfer várkapitány a kiéheztetés ellenére sem hagyott fel a magyar sereg folyamatos ágyúzásával. Erre feldühödött királyunk ultimátumot adott Bécsújhely vezetőinek, ha nem adják meg magukat, a földdel egyenlővé teszi a várost. Mivel a bécsújhelyiek nem reménykedhettek Frigyes császár segítségében, ezért feladták a küzdelmet. Ezzel a győzelemmel Mátyás király immár négy osztrák örökös tartomány urává vált, Alsó-Ausztria, Stájerország, Krajna és Karintia is a Magyar királyság behódoltjai közé tartozott. Az európai diplomácia azonban nem ismerte el Mátyást az Osztrák Hercegségek urának. Hogy a király konszolidálja uralmát az osztrák tartományokban, 1487. december 17-én békék kötött Frigyes császárral, aki elismerte Mátyást a meghódított területek urának.

Forrás: MÚLTKOR történelmi magazin


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide