2020
19
09

Melyik a korrekt tájékoztatás?

Két híradást szeretnék bemutatni, az egyik korrekt, a demokratikus társadalmi rendszerben elfogadható tájékoztatás a Soproni Egyetem járványhelyzetéről. A másik hasonlít a pártállam idején megszokottakéhoz, védőcsomagba burkolva, szépítgetve mutatja be a vaskos valóságot. Vajon mi szükség van erre?Miért jelenik meg egy tudósítás több, mint harminc évvel a rendszerváltás után úgy, mintha mondjuk éppen a nyolcvanas évek közepén írták volna. Szemérmesen, szinte dícsomagolásba burkolva tálalja az igazságot, mármint hogy a Soproni Egyetemen három pozitív korona fertőzöttet találtak és 35-en karanténban vannak. Vajon pánikkeltésnek számított volna, ha a címben mindjárt feltünteti a cikk írója ,hogy ez a helyzet és nincs mit rajta szépíteni. Vajon magától fogalmazott így az újságíró, vagy nyomást gyakoroltak rá, hogy így, ebben a formában adjon hírt az egyetem járványhelyzetéről? Szerintem az őszinte és egyenes beszéd, mindig okosabb és főleg etikusabb megoldás, mint a sunnyogás.  Ez a bizonyos sunnyogás és a negatív események rejtegetése a pártállamos időkben dívott, amikor egy csernobili katasztrófáról csak napok után írhatott sajtó, akkor is mínuszos hírekben, szépítve a szépíthetetlent. Most azonban hála Isten semmiféle katasztrófáról nincs itt szó. Maga Orbán Viktor is megmondta, hogy komolyan növekedni fog a fertőzések száma, hogy nem lesz az őszünk jó hangulatú. Akkor meg minek enyhíteni, manipulálni a tényeket éppen egy kormánypárti médiumban? Ráadásul a cikkíró még a műfaji sajátosságokhoz sem alkalmazkodik. Ez egy egyszerű tudósítás, aminek fő mondanivalója, hogy ennyi és ennyi hallgató megfertőződött, ennyi és ennyi pedig karanténban van. A többinek, hogy az egyetem mindent megtesz a biztonság, a szigorú szabályok betartásáért, a legtermészetesebbnek kéne lennie, és  csak egy “vörös farok”, ahogy azt a kádári idők sajtójára gúnyosan ráillesztették annak idején.

Akik a tényeket így tálalják, vagy a felsőbb nyomásra ekként adják közre, még mindig nem tudják, hogy a nem tiszta és korrekt tájékoztatás hiányának egyenes következménye a pletyka, a rosszindulatú szóbeszéd és találgatás. Vajon ez nem károsabb-e mint maga a vírus?

 

A két soproni médium főcíme,ami nagyon érdemes az összehasonlításra!

1.Sopronmédia:

Az egyetemi polgárok egészségének megóvása elsődleges a Soproni Egyetemen

  2020. szeptember 18.www.sopronmedia.hu

A Soproni Egyetemen a hallgatók és a munkatársak egészségének megóvása, valamint a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében szigorú intézkedések, rektori utasításokban kiadott részletes szabályok mellett kezdődött meg a tanítás ebben a szemeszterben.

 

2. enyugat.hu:

Három pozitív hallgató, harmincöten karanténban

Az egyetemi polgárok egészségének megóvása elsődleges a Soproni Egyetemen.

Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide