2017
21
12

Mithrász megöli a sötétséget

1985 karácsonya előtt, mint a Kisalföld újságíróját élesre töltött géppisztolyaikkal határőrtisztek kísértek el Fertőrákos és az ausztriai Meggyes (Mörbisch)  közt fekvő Mithrász barlanghoz, a senki földjéhez. Fájdalom volt nézni a kétezer éves kultikus hely pusztulását. A rövid túrából azután cikk született. A barlang kőszobrainak azonban még négy évet kellett várniuk megmentésükre és helyre hozatalukra.Számomra a rendszerváltás első igazi megnyilvánulását az jelentette, amikor a lebontott vasfüggöny maradványain keresztül szabadon oda lehetett menni a fertőrákosi Mithrász barlanghoz. Fantasztikus hely ez, hiszen Krisztus előtt háromszáz évvel építették a barlang-szentélyt a mai Bécs közeli Carnuntumban táborozó perzsa katonák. Mithrász, aki a Napistent szimbolizálja tőrdöfésével megöli a sötétséget jelképező bikát és a világot megóvja a pusztulástól. Mithrász újjászületésének December 25-i időpontja nagyon összecseng Jézus születésének ünnepével. A mai naptól kezdve, amely az év legsötétebb napja, a nappalok egyre  világosabbak lesznek. Jézus születésével pedig megszületik a remény, fényesség tölti be a megváltott emberiség mindennapjait.

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnézhettem a pusztulásban is hatalmas erőt sugárzó kultikus jelenetet, eszembe jutott, hogy itt kétezer évvel ezelőtt valódi véráldozatot mutattak be, ténylegesen leölték a sötétséget, a gonoszt jelképező bikát. Hátborzongató ez, mégis számos kutatás bizonyítja a párhuzamot más vallások szertartásaival, távolabbról például a kereszténység úrvacsora áldozatával. A Mithrász kultusz misztérium vallás volt, így a be nem avatottak előtt titokban kellett maradnia: a hívők hét fokozaton keresztül jutottak el a legmagasabb fokú tudáshoz. A beavatási szertartás során a hívőt egy kő mélyedésbe fektették- ennek nyomai a fertőrákosi szentélyben is láthatóak- és felette ölték meg a bikát, melynek lecsorgó vére avatta fel őt.

A Mithrász szentélyt 1866-ban ifj. Storno Ferenc fedezte fel és édesapjának köszönhetjük, hogy fennmaradt. Gondos munkával, védőtetővel látta el a romokat, amely a hidegháborús korszakban is éppen elegendő védelmet biztosított a túléléshez. A szentély 1990-ben helyreállították. Most karácsony ünnepéhez közeledve egy kirándulást megér ez a különös hely. Elmélyedésre, meditációra ösztönözhet a sziklafalba épített szentély. Kár, hogy csak tavasztól tekinthető meg belülről is.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide