2019
06
06

Poncichter nyelven: Itt a vég!

A zöld-szüret poncichter nyelven azt jelentené, hogy itt a vég. Mai nyelven viszont egyszerűen nincsen más lehetőség a túlélésre. Hiába lesz idén- az ígéretek szerint – napsütésben és melegben bőségesen szőlőérlelő időjárás, a kiváló boralapanyagot adó fürtöket még zölden célszerű megsemmisíteni a Soproni borvidéken is.Túltermelési válság van a világban és főként Európában. Túl sok a jó bor, ami immár eladhatatlanná vált.Tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik. A zöld-szüret keretében az állam fajtánként és az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket. A zöld-szüretben nem kötelező részt venni, de június 15. után a gazdálkodók már nem módosíthatnak döntésükön.

A Soproni borvidéken is kimagasló terméseredményeket ígér a szőlő. Micsoda kiváló borokat lehetne ebből készíteni! Ám most az a helyzet valóságos roham indult a zöld-szüretért, mert minden borosgazda még menteni szeretné a menthetőt. Ilyen még nem volt Magyarországon és nem volt a Soproni borvidéken sem. Bizony új nyelvet és új gazdasági manővereket kell megtanulniuk a soproni szőlős gazdáknak és termelő gazdaságoknak is. Felemás és fájdalmas helyzet ez, hiszen éppen akkor, amikor a különleges adottságú borvidékünk tovább fejlődhetne mind a hazai, és mind az európai versenyben, villámcsapásként éri az egyetlen lehetséges megoldás, a mentőöv a gazdáknak. Mindamellett némi vigaszt jelenthet, hogy a felvásárlási szerződéssel rendelkezők azért hasznosíthatják a termésüket. Ezenkívül, a nagyobb tőkeerővel rendelkező soproni gazdaságok a legkiválóbb és legérdemesebb fajtákból igenis szüretelhetnek még az idén is, és azokból viszont éppenséggel csúcsborok is születhetnek.

Mindenesetre, ha a Soproni borvidék néhai poncichterei feltámadnának, és azt hallanák, hogy az idén kénytelenek lesznek a már szépen fejlődő zöld fürtöket leszedni, és egytől-egyig megsemmisíteni, valószínűleg megátkoznák ezt a világot, és azt gondolnák, hogy az öreg Földteke kifordult tengelyéből. Az sem vigasztalná őket, hogy a leszedett szőlőfürtök után viszonylag nem rossz kártérítést fizetnek az uniós agrár támogatásokból. – Itt a vég ! -gondolnák, hiszen nem ihatnának saját izzadságos és szorgalmas munkával megérlelt boraikból egyetlen kortyot sem, és talán az is eszükbe jutna, hogy a történelem folyamán bármennyire is nehéz volt a helyzet, a bort azért valahogy mindig el tudták adni, nem maradt az a nyakukon. Nem értenék meg sehogy sem, hogy amiben egykor éltek, az volt a régi békeidő és most jön valami egészen más!!! Egy Szép Új Világ ???

 

Fotó: agronaplo.hu


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide