2020
01
06

Rendőröket a templomokba is?

Újabban a kormányunk minden társadalmi probléma orvoslására a rendőrséget bízná meg segítő erőként. Így az egészségügyben már beveti őket, az oktatásban pedig tervezi az egyenruhásokat. Lassan eljuthatunk odáig, hogy az égető paphiány leküzdésére is nyugdíjas zsarukat ajánlanának az egyházaknak az oltárok mellé, persze csak segítőként…Akinek van szeme, az most jól láthatja, hogy mi zajlik például Amerikában. A mély társadalmi konfliktusokat, a rasszizmust, milliók elszegényedését és munkanélkülivé válását nem lehet gumibotokkal és könnygáz gránátokkal orvosolni. Mindez csak “tüneti kezelés” lehet, mert a “vírus” később újra felüti a fejét. Érdemes néhány érdekes momentumra odafigyelni a tengerentúli lázadások kapcsán. Volt egy rendőr, aki odaállt a tüntetők mellé és megtagadta a parancsot, a többiek is követték. Ő talán már jól látta és felismerte , hogy itt nem csupán egy erőszakos rendőri visszaélés miatt tiltakoznak lassan már egy hete a hatalmas ország polgárai. Sokkal bonyolultabb, összetettebb társadalmi válság okozhatja ezt az elkeseredett és valóban nagyon agresszív tiltakozást. Nézzünk további példákat az utca emberének viselkedésére., hogyan reagált arra, hogy egy honfitársuk a levegőért könyörgött, de helyette a brutális halált kapta. Azóta felbolydult az egész amerikai társadalom, sok milliók szinte jelképesen levegőért könyörögnek.” I CAN’T BREATHE Ez a felirat olvasható a falakon, táblákon, pólókon, zászlókon és transzparenseken. Megszólalt  Arnold Schwarzenegger volt republikánus kaliforniai kormányzó, sztárszínész is, aki az 1968-as  eseményekhez hasonlította a mai helyzetet. „A tiltakozók nem gyűlölik Amerikát. Csak arra kérnek bennünket, hogy legyünk jobbak. Azoknak a nevében kérnek, akik már nem kérhetnek: Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, George Floyd nevében” – írta Schwarzenegger. A színész-politikus szerint a tüntetők nem a rendőröket támadják, hanem a rosszul működő rendszer ellen próbálnak fellépni.

A rosszul működő rendszereket valószínűleg semmiféle rendőri erővel nem lehet helyükre zökkenteni. Az ilyen társadalmakban alapvető változásokra és reformokra van szükség. A rendőr soha nem léphet az orvos helyébe, nem tud olyan pedagógiai eszközöket alkalmazni, mint a sokat  tapasztalt tanár, a pszichológus, szociális munkás. Visszatérve a hazai példákra egy a tanárt köpködő, gyalázkodó szavakkal szidó, magából kikelt tizenéves gyerek családjától nem szabad a családi pótlékot megvonni, mert az csak újabb erőszakot szül. A súlyos mentális, érzelmi problémákkal küszködő gyerekek mellé képzett szakemberre van szükség és nem egy nyugdíjas rendőr bácsira. Ha rendőrökkel fenyegetünk és erőszakkal próbáljuk megoldani az amúgy is válságos helyzetben élő családok gondjait, az csak újabb, még nagyobb erőszakot szül. A mostani amerikai lázadás példáján is látható, hogy a világ legjobban felszerelt és kiképzett egyenruhásai sem tudnak egyik napról a másikra rendet tenni. Egy idő után  el tudják fojtani az erőszakos cselekményeket, de a társadalom évtizedek alatt felgyülemlett problémáit ők képtelenek megoldani. Annál inkább badarság  rendőröket az egészségügybe, az oktatásba, vagy bármely más ágazatba  becitálni. A rendőrségre minden államnak nagy szüksége van, de  egy egészséges államberendezkedés csak a legvégső esetben ragaszkodhat  egyenruhásaihoz.

Vagy a kormány esetleg ajánljon fel nyugdíjas rendőröket az egyre nagyobb létszámhiánnyal küszködő papi szolgálat megsegítésére is? Igen ez aztán már végképp abszurd elképzelés, de ha már a sérült, antiszociális gyerekek megfékezésére jónak látják őket, hiszen az pszichológiai, lélektani feladat, akkor esetleg kormányszinten felmerülhet ez a gondolat is. Miért ne vehetnék ki részüket az egyházi szolgálatból rendőreink, persze csak a laikusoknak megengedett fokig…?

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide