2018
30
12

Sopron a legdrágább vidéki város

Sokunknak a legdrágább város Sopron. Ám ezzel a fokozott jelzővel ragaszkodásunkat és szeretetünket fejezzük ki. Ugyanakkor jócskán felmegy bennünk a pumpa, ha a szó másik jelentése szerinti városra, a megfizethetetlenül legdrágábbra gondolunk.Nem is lenne ezzel baj, ha fizetésünk a megélhetésünk alkalmazkodna a soproni lakásárakhoz, a soproni élelmiszer és szolgáltatási árakhoz. Sajnos azonban ez nem így van. Egy méregdrága városban élünk olyan életszínvonalon, ami sok tekintetben elmarad a fővárosi és vidéki nagyvárosok nyújtotta lehetőségektől. Erre mondanák a nagyokosok, hogy minderről a piac tehet. Hiszen ide áramlik az ország minden részéből a munkaerő, amely ugródeszkának használja Sopront és mindent megad azért, hogy a Lajtán túl jól fizető állást kapjon. Mi pedig valahol helyettük is adózunk, helyettük is fizetjük a közüzemi díjakat, a parkolást, a súlyadót, az ingatlan adót és a többit. Mindez nem rajtunk múlik, hanem a város általunk megválasztott honatyáinak gazdálkodásától függ. Hogy és miként bánnak a pénzünkkel? Az egyre nagyobb kihívások elé néző új esztendőben csak remélni tudjuk, hogy Sopron legyűri az aránytalanságokat. Ha mégsem, akkor ki kell mondanunk  a választók akaratától függ milyen irányba halad Sopron gazdasága. Itt az általunk legszeretettebb városban a drága élethez alkalmazkodva szeretnénk jobb megélhetést és arányosabb közterheket. A végső konklúzió: éljünk bár a legdrágább vidéki városban, de ehhez kapjunk méltó életteret, soproni polgárhoz alkalmazkodót!

Az Otthon Centrum felmérése szerint legdrágább vidéki város címét 2018-ban is Sopron vihette el, ahol 2018-ban átlagosan 375 ezer forintot kellett fizetni egy használt társasházi lakás négyzetméteréért. Ez az árszint megegyezik a külső pesti kerületekével, jól érzékeltetve, hogy milyen markánsan elválik egymástól a vidék és a főváros ingatlanpiaca. Ám tudjuk a fővárosi fizetések jóval magasabbak a vidékinél, főleg a soproninál…

A vidéki panellakások piacán is kiemelkedő értéket produkált Sopron, amely 310 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárával ebben a kategóriában is a legdrágább vidéki városnak számít. Sopront Székesfehérvár és Debrecen követi. Ezeken a településeken átlagosan 300 ezer, illetve 290 ezer forintba került 2018-ban egy panellakás négyzetmétere. Ezek a számok önmagukért beszélnek!!!


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide