2018
17
02

Sopron titokzatos világa

Igazi földalatti labirintust találunk Sopron városa alatt. Kevés város büszkélkedhet ilyen hosszú és ilyen régi pincerendszerekkel. Napok alatt se tudnánk bejárni az izgalmas járatokat és termeket, annál is inkább mert jó részük még mindig feltáratlan.

A soproni önkormányzat tulajdonában negyven történelmi időkben épült pince bérlemény van, amelyeket a Sopron Holding Zrt. gondoz. Legalább ennyi nagyobb méretű ,magántulajdonban lévő évszázados földalatti építmény húzódik Sopron városa alatt és környékén is.
A pincerendszerek egy részét a török elleni védelemre építették, más földalatti termek már a korábbi történelmi korszakokban is meglehettek a belváros alatt – tudjuk Bertha Árpád, helytörténész kutatásai alapján. A város távolabbi utcái alatt, viszont eredetileg is borospincéket vájtak a föld alá, amelyek jó része ma is kiválóan használható. Sajnos a második világháború idején számos építmény beomlott, az ötvenes években pedig szándékosan torlaszolták el a földalatti járatokat. Ennek ellenére a bejárható pincerendszerek területe több ezer négyzetméter is lehet. A Rákóczi utca 37-39. szám alatti építmény területe önmagában is eléri az 16oo négyzetmétert. A Szeder utca 4. szám alatt húzódó és épen fennmaradt pince az egyik legrégebbi, már az 1500-as évek második felében készen volt. Az impozáns, csodálatos boltívekkel megalkotott Petőfitér 3. szám alatti termek egy bonyolult labirintus részei, amelyek a történelmi városmag alatt, vagy annak közelében futnak, nem egy águk még feltáratlan.Ismeretlen részei is vannak például Flandorfer Ignác borkereskedő egykori pincészetének, amely a Kossuth Lajos utcában több száz méter hosszan kígyózik a föld alatt és csatlakozik a Rákóczi utca alatti bor kazamatákhoz. Arra is akad példa, hogyan lehet hasznosítani a régi járatokat, mint például a Kölcsey utca 5.szám alatt, ahol a reprezentatív vendégfogadás céljait szolgálják.Művészeti galériák, pinceszínház, kiállító terem, sörház is létesült a középkori eredetű falak között. Az Orsolya téren pedig, a római katolikus általános iskola pincéjében páratlan értékű régészeti emlékként, római eredetű fürdő és középkori bástya maradványai láthatóak. A legtöbb rejtéllyel mégis a sopronbánfalvi Pálos kolostor pincerendszere szolgál napjainkban is. Legalább negyedrésze ugyanis feltáratlan. Itt a közelmúltban vizsgálták meg a pincejáratokat a régészek. Korábban a pálosok temploma alatti kriptákban mumifikálódott holttesteket találtak. Itt helyezték örök nyugalomra Széchényi Pál, kalocsai érseket, veszprémi püspököt is 1710-ben. Holttestét Napóleon hódító katonáinak távozása után, 1811-ben vitték el a nagycenki Széchenyi-mauzóleumba.Még a 20. században is épültek lenyűgöző méretű pincejáratok. Sopronban.
A Lehár Ferenc utcában például a Kuruc–domb alá fut be 1200 méter hosszan egy több száz férőhelyes óvóhely. Ezt az első és a második világháború közötti időszakban fúrták és látták el szellőző csatornákkal. Sopron földalattiépítményeiből több mint ötvenet használhatnának polgári védelmi célokra.

Képünk illusztráció

ez is érdekelheti


3 hozzászólás »

Mizser László hozzászólása

2018. 02. 19. / 11:12

Az a baj Sopronnal hogy semmit nem mutatnak még a nagyközönségnek.
46 éve élek Sopronba de a tüztornyon meg a fő téren lévö
Pár darab házon kívül semmi érdekes nincs

Mike hozzászólása

2018. 02. 19. / 13:43

Az egyik legszebb város az Országban!

Mindennap Sopron!!!

Kebelei Ferenc hozzászólása

2018. 02. 27. / 15:36

Vajon mi lesz a Rákóczi u 37-39 alatti hatalmas és csodálatos pince sorsa?
Mivel az eddigi használó távozott és most üres!

Szóljon hozzá

Mizser László szerint:

Az a baj Sopronnal hogy semmit nem mutatnak még a nagyközönségnek.
46 éve élek Sopronba de a tüztornyon meg a fő téren lévö
Pár darab házon kívül semmi érdekes nincs

Mike szerint:

Az egyik legszebb város az Országban!

Mindennap Sopron!!!

Kebelei Ferenc szerint:

Vajon mi lesz a Rákóczi u 37-39 alatti hatalmas és csodálatos pince sorsa?
Mivel az eddigi használó távozott és most üres!

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide

%d blogger ezt szereti: