2017
09
12

Sopronban legyen ingyenes !

2017. december 15-től 2018. január 1-ig a fizető parkolási övezetekben is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. De miért nem lehet egész évben az? A kieső bevételeket például azoktól lehetne beszedni, akik itt bérelnek lakást, ideiglenesen ideköltöznek, hogy átjárhassanak Ausztriába dolgozni, de semmiképpen sem városunkban adóznak. A parkolóhelyeket mégis foglalják.

Tanulmányok, cikkek, híradások tucatjai születtek már a belső migrációról és annak negatív következményeiről. Gazdasági megoldásokról, előremozdító vitafórumokról azonban véletlenül sem hallani. Pedig lehetne arról készíteni tanulmányokat, hogy azok a városok, amelyek a belső migráció terheit hordozzák, pénzbevételeikkel miként tudnák ellensúlyozni a nekik okozott erkölcsi és gazdasági károkat. Sopronban például tízezrek koptatják, rontják az utak és a terek, a parkolók állapotát a nap minden órájában. Szennyezik a híres gyógylevegőt és a környezetet úgy általában is, pedig be sem jelentett lakosaink. A helyiek ügyintézése pedig szinte már folyamatos tortúrává vált, állandó gondjuk a parkolás. A közlekedők biztonsága is veszélyben van, az állandósult torlódások miatt. Az épülő vagy tervezett parkolók pedig nem tudnak lépést tartani a betelepülők folyamatosan növekvő hadával.

Mindez pedig csak a leginkább észrevehető folyamatok egyike. A jéghegy csúcsa, ahogy mondják. Azt még tovább elemezhetnénk, hogy az urbanizáció káros hatásait mennyivel növeli az  egyre csak gyarapodó bevándorlás. A város közműellátása szinte már fuldoklik a túlterheléstől, növekszik a felhasznált ivóvíz, a keletkezett szennyvíz mennyisége, ami a vezetékes hálózatok gyakori meghibásodását is növeli. Sopron közműellátó rendszerei nem a 70 ezres lakosságszámhoz épültek ki annak idején. A téli időszakban a káros, akár súlyos daganatos megbetegedéseket okozó füstkoncentráció mennyisége is ugrásszerűen növekszik. Döbbenetesen károsít a zajártalom. Aztán az is nagyon furcsa jelenség, hogy  a várost övező külterületeken is tucatszám megjelentek a lakókocsik, viskók, tákolt építmények. Itt a külterületeken is növekszik a lakosságszám, sőt némelyek szinte önkényesen kerítenek le területeket, hogy aztán állatok tucatjait tartsák ott a kutakodó tekintetek elől elrejtve. De még meddig sorolhatnám a problémákat? A rendőrségi ügyekre, az orvosi ellátás túlterheltségére, a mindennapos konfliktusokra  ki sem térve.

Hol és kinek fizetnek helyi adókat és vállalják a közterheket ezek az emberek? Ha használják útjainkat, tereinket, házainkat, a vizet és a levegőt, szennyezik a környezetet, akkor miért nem járulnak hozzá az adókhoz, legalább olyan mértékben, mint a soproni őslakosság. Nyilván azért mert nincsenek bejelentve, illetve egy másik városban vannak bejelentve, ahonnan éppen érkeztek. A gazdasági kutatásoknak, jól használható projekteknek éppen az lehetne a témája, hogyan lehetne a közterhekhez való hozzájárulásukat végre megoldani. Az ilyen tervek elkészítéséhez szerintem bőven akadna szakember a városban. Nézzük csak például a közgazdasági szakokkal jól ellátott Soproni Egyetemet. Akkor meg miért nem készült már egy ilyen, a Sopronban nem nyilvántartott bevándoroltakra vonatkozó közteherviselő terv?

Sopronnak László király által adományozott előjoga  volt  az árumegállítás. Miért nem élünk ezzel a hagyománnyal? Hiszen-némileg ellenkező előjellel – hasonló példa is akad már rá,  a benzin árát Tállai András fideszes országgyűlési képviselő a saját településén, az átlagnál jóval olcsóbban árusíttatja.  Városunk politikusai, képviselőink, miért nem adóztatják meg helyi rendeletekkel az itt be nem jelentett lakosokat? És hogy miként tehetnénk meg? Például kiszűrhetnénk  őket a nemrégiben az utakon elhelyezett figyelő kapuk segítségével a gépjárművek rendszámai alapján is. Azelőtt a Tűztorony volt a soproni polgárok figyelő kapuja. (Természetesen nem az átutazók tízezreire gondolok.) Fizessenek valamennyit mindazok, akik a városban élnek, de hivatalosan nem itt vannak bejelentve, mégis naponta használják Sopron adottságait. Nem volna ez így igazságosabb? Minden soproni örülne neki, mert a megbecsülést, a polgári összetartozást erősítené, és nem kevés anyagi hasznot is hozna a városnak. Mert az így befolyó adókból nyilvánvalóan Sopron gazdaságát lehetne növelni. Például annyi parkolót építeni, amennyi aztán a leginkább megoldaná a gondokat.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide