2018
17
05

Sopronban versenyzett az “angol beteg”.

Az autó – és motorsport vidéki fellegvára a harmincas években Sopron. A Sopron-Brennberg autó-és motorversenyen 1930-ban részt vesz Steyr autójával Almásy László, a híres Afrika kutató, “Az angol beteg”. Olyan hírességek is megküzdenek a brennbergi hegyi aszfalttal,mint Willy Melchar osztrák bajnok és Hartmann László gyorsasági világrekorder.

Almásy gróf ekkor már világhírnévnek örvend, hiszen végigharcolta a Monarchia légi erejét, részt vett IV. Károly – utolsó királyunk- puccsában. Elsőként a világon átszelte négy keréken a Szaharát. Több autóverseny győztese és vadász expedíciókat szervez a Líbiai-sivatagba. Afrikai felfedező repülései még csak ezután következnek. 1932 május május 1-jén felfedezte a Zarzura oázist. Almásy a fennsík homokkő sziklabarlangjaiban ősi állat-és emberábrázolásokra bukkant. A Képek völgyének  nevezett barlangokban neolitikus strucc-, pálma-, gazella-,zsiráf ábrázolásokat talált, melyeket vörös festékkel festettek a falakra. Ekkor találta meg a sivatagban az Úszók barlangját is, amiből a tudósok arra következtettek, hogy ott valamikor rengeteg víz hullámzott a tájon.

Almásy személyéről mintázták Az angol beteg című film főszereplőjét. A film egy szerelmi történet keretébe ágyazva mutat be részleteket Almásy kutatásairól és életéből, az általa felfedezett sziklafestményekről és a háború előtti Egyiptomról. A film ötletét az adta, hogy a gróf afrikai évei alatt egy alkalommal a légierő kórházában egy kanadai repülő főhadnagynak tolmácsolt. A pilóta olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudtak rajta segíteni, és egy héttel később elhunyt. Almásy visszaemlékezéseiben is szerepel ez a történet, és erre épül a kilenc Oscar-díjjal jutalmazott film alaptörténete. Egyébként Almásynak is voltak repülőbalesetei. Az első világháború során találat érte gépét, ami majdnem életébe került. A legsúlyosabb balesetet azonban 1931 augusztusában szenvedte el, amikor is Zichy Nándorral a szíriai Aleppó közelében zuhantak le.

Az egykori brennbergi hegyi versenyen kiváló soproni motorosok és autósok is indultak, mint Sterbenz Imre és Bársony Kálmán. 66 évvel később készült el Az angol beteg című film. Ki gondolta volna akkor a brennbergi kanyarokban száguldózó magyar grófról, hogy kalandos életét majd egy világhírű filmben is bemutatják ? ( Sivatagi kutatásain túl a második világháborúban Rommel katonája is volt az afrikai hadszíntéren, majd a háború végén üldözött zsidó embereknek nyújtott menedéket. A népbírósági perek során háborús bűnökkel vádolták meg alaptalanul. A neves orientalista, Germanus Gyula tanúvallomásának köszönhetően mentették fel a vádak alól).

 

Forrás: Rubiconline

Fénykép: Almásy László a filmben és a valóságban


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide