2017
24
10

Strasbourgig eljuthat a kőhidai rab “tudósítása”

Előre látható, hogy mi lesz a következménye, annak a rabinternetezésnek, ami nemrégiben a Sopronkőhidai Fegyházban és Börtönben történt. Amennyiben az elítélt valamiképpen tudja bizonyítani a posztolt képek eredetiségét (időközben gondos kezek törölték azokat a Facebookról) akkor Strasbourgig is eljuthat az ügy. A szigorú belső vizsgálatot mindenesetre már elindították. Jó páran megüthetik a bokájukat, mert elősegítették a 2008-as pécsi kézigránátos merénylet egyik elkövetőjének “leleplező tudósítását”.

A magyar büntetés-végrehajtási rendszer hiányosságait már számtalanszor kihasználták a leleményes rabok.  Egy 2015-ös ítélet eredményeként például összesen több mint 22 millió forint kártérítést kellett fizetnie a magyar államnak hat fogvatartott számára a börtönök állítólagos túlzsúfoltsága és az ebből fakadó megalázó körülmények miatt. Aki járt már látogatóként fegyházban, vagy börtönben, az tudja, hogy ma már nem is olyan rosszak azok a körülmények. Sőt a zsiványok gonosztettei mellett eltörpülhetnek azok a kifogásolt cellaviszonyok és maga az ellátás is. Legalábbis sokaknak ez a véleménye. Dehát Strasbourg, a liberális szemléletmód és felfogás sok vitára adhat okot.  Az más kérdés, hogy a börtön rabkereskedelem mindig is virágzott és virágozni fog, mert a fegyház egy egészen másik világ, aki nem ismeri, annak fogalma sincs arról mi minden megtörténhet ott. Már a kádári rendszer időszakában is pisztolyokat, lőszert tudtak becsempészni a sittre. Cigarettával, kávéval, csokival és más élvezeti cikkekkel kereskedtek. Azoknak pedig valahogy be kellett jutniuk. A pénz nagy úr volt már akkor is, és manapság még inkább piacosodott a rácsok mögötti élet.  A kábítószer, a csokoládé, vagy a testépítéshez szükséges protein  valahogy mindig bejut. Mobilt pedig már a rendszerváltás utáni időszakban is képesek voltak beutaztatni, akár egy szendvicsben is álcázva. Napjainkban pedig egyre többször akad erre is példa. Miért ne használhatott volna például becsempészett mobilinternetet a “pécsi kézigránátos” ?

A hazai média órákon belül éhes hiénaként harap majd rá erre a sztorira. Sopronkőhida neve most egy ideig közszájon forog, hiszen az nem semmi, ha egy fogvatartott hazánk egyik leghíresebb fegyházából csaknem száz képet és tizenegy videót posztol huszonkét bejegyzésében. Vajon sikerült-e eltüntetni ezeket a “bizonyítékokat”? És vajon ebben a játszmában ki lesz a hunyó és ki lesz a nyertes fél?

 

 

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide