2018
29
08

Szakállas sorompó

Bizony már csak elvétve látni ilyet. Sőt mi több Komárom városa felvette a muzeális értékek közé. Jól tette, mert ez a nosztalgikus tárgy az idősebb generációk szívét megdobogtatja, a fiatalabbakat pedig emlékezteti, hogy valamikor bakter is, bakterház is volt a vasútvonalak mentén.

Egy ilyen 1938-ban szabadalmaztatott csapórudas sorompónál akár fél órát is el lehetett tölteni, mire végre megjött a vonat. Jómagam gyerekkoromban tapasztaltam meg ezt a Komárom és Koppánymonostor közötti nagy forgalmú átjáróban. Jobbról is jött egy szerelvény, balról is jött egy, és ha hosszú sorba kötött tehervagonokból állt, akkor az ember morogva , szitkozódva toporzékolt. De mindhiába. Ott volt a felirat: A sorompó tíz percen túl is zárva tartható! Bizony lustább idők voltak azok. Ezért is születhetett meg a dal 1967 -ben az Atlantis együttes jóvoltából:

 

Drága bakter úr
A sorompót mér’ nem nyitja fel?
Engedjen át
hisz a vonat nincs még oly közel.
Vár egy leány a sorompó másik oldalán.
Nem várhat ő
Egy hétig reám.

 

Ám nemcsak romantikus érzéseket váltott ki a jó öreg szakállas, hanem iszonyatos balesetekre is emlékeztetett. Ha elaludt a bakter, kész volt a tragédia és ilyen nem is egy történt akkoriban. Egy alkalommal a családommal utaztunk egy öreg bogárhátú Volkswagennel. Ilyen abban az időben megint csak ritkaságszámba ment, ezt az autót ugyanis apám kapta ajándékba Németországban élő testvérétől. Irigykedtek is rá a trabantos, skodás szomszédok. Éppen a Balatonról jöttünk hazafelé, amikor Mórnál az egyik csapórudas sorompó nyitva állt, pedig jött a vonat. Teherautó, személyautók és egy motoros várta, hogy elmenjen. Apám, aki az öreg bogarat vezette nem eléggé elítélhetően előzni akarta őket, mert az hitte csak lassan haladnak. Az utolsó pillanatban fékezett be. A kocsiban röpült mindenki előre. Jómagam az anyósülésen  kétségbeesetten kapaszkodó nővérem ölében kötöttem ki. Megmenekültünk. Tíz éves voltam akkor. Nekem ez jut eszembe elsőre a szakállas sorompókról.

 

Napjainkban is működő szakállas Tormanádaskánál.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide