2020
12
03

Szellemi védelem a vírus ellen

Világjárvány lett. Ám ez is legyőzetik majd, mint a többi betegség. A Homo sapiens szellemi ereje képes arra, hogy megtalálja a védekezés  módját. Ehhez azonban spirituális erőnkből is merítenünk kell.

Nem csupán a kormányok intézkedésein, az ellátottságtól és az országok gazdasági adottságaitól függ a győzelem kérdése. A múltban is láttuk, voltak országok ahol irdatlan pusztítást okoztak a pestis , a himlő és egyéb járványok. Másutt viszonylag gyorsan leküzdötték a fertőzések pusztítását. A járványok spirituális kihívások is, ahogy azt napokban megfogalmazta Anselm Grün, német bencés szerzetes, a boldogság páter, számos világhírű könyv szerzője. A legfontosabbnak azt tartja, hogy senki sem lehet elbizakodott egyetlen országban sem. Ezt a csapást is csak a józan szelídség és az önzetlenség erejével lehet kivédeni. Példát is mondott rá a szerzetes: “A tajvani kormánynak, Kína közelsége ellenére, sikerült megakadályoznia a vírus terjedését. 42 megbetegedést tudtak mindössze kimutatni Tajvanon, és újabb megfertőződésről sem lehet hallani. Az ott élők két mottót tartanak szem előtt, s ezt nemcsak a keresztények vallják, hanem az egész lakosság. „Védem magam, hogy téged védjelek.” Az önvédelem nem önzés, hanem a másikért való felelősségvállalás, amit felebaráti szeretetből érzünk kötelességünknek.

A másik mottó: „Én rendben vagyok, ezért először is te rakj a szád elé steril maszkot.” Tajvanon az emberek a gyengébbek érdekében hátrébb lépnek, előreengedik őket, hogy szájmaszkot tudjanak venni. A kormány ugyanis elrendelte, hogy egy ember hetente csak három egészségügyi maszkot vásárolhat. Mindent igazságosan szabályoznak. A kínai kormány irigy rájuk, álhíreket terjeszt a világhálón, hogy a tajvani kormány mindezt nyerészkedésből teszi. Láthatjuk hát, milyen válaszokat lehet adni a járványra: autoriter eszközökkel válaszolni, mint Kína teszi és a felebaráti szeretet keresztény hozzáállásával, ahogy Tajvan próbálja. Nem pánikot kelt, hanem arra biztat, figyeljünk oda minden mozgásunkra, hogy védjük magunkat és ezzel a másikat is. Vállaljuk a fáradságot, hogy másokat ezzel segítsünk.”

Úgy tűnik, mint fejlett gazdaságú, de diktatórikus berendezkedésű országban is lehet hatásos a védekezés, erre példa a mostani Kína. Ám még nagyobb járványt legyőző erő rejlik azokban az államokban, ahol szellemileg is fölé tudnak emelkedni a fenyegetésnek, és önzetlenül, a másik embert és magukat is védve, az elesetteket és a gyengéket meghatványozódott erővel felkarolva ,lépnek fel a koronás csapás ellen. Baj csak akkor lehet, ha valahol a kettő között vergődik egy állam, nem képes sem az anyagi, sem a  szellemi  erőket kellőképpen mozgósítani…

 

Anselm Grün facebook oldaláról


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide