2018
05
01

Téli tavaszok városa

Nincs még egy olyan városa az országnak, mint Sopron, ahol az évszázadok során a leghidegebb téli hónapban, januárban mérték a legtöbb meleg rekordot. Kétségtelen a téli tavaszok városa vagyunk, amit a mostani időjárás is  jól illusztrál. Már a középkorban voltak olyan januárok, amikor minden zöldellni kezdett, bár igaz utána rövidesen lecsapott a fagy  hatalmas károkat okozva.

Soproni Kalendárium szerint 1494-ben “virágzottak a fák, az erdő zöldellt”. 1539-ben és 1661-ben pedig: “A kertekben és a berkekben a fű és a fa úgy zöldellt, mint július havában”. Utóbbi évnek “Szent Újév napján pedig borús és igen meleg volt, mintha húsvét körül jártunk volna”. 1648 január 16-án hó és jég helyett a hatalmas esőzés okozott gondot: “éjjel és nappal esett, nagy áradás keletkezett, amely nagy károkat okozott, házakat mosott el, állatok megfulladtak, a víz több pincébe is befolyt, s a borban is károk történtek. Egy tehén, két kecske és három disznó fúlt a vízbe, a Várkerület egyik utcájában a páros számú házak pincéibe nyomult a víz, a Festőköz és az Ikva híd között.”

A múlt században és a mostani századunkban is gyakran megviccelt bennünket a január, 1921-ben 15,3 fok volt az újév első napján. 1948 január 14-én pedig 17 fokos meleg árasztotta el a téli utcákat. 1975 január 6-án  16,7 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Tizennyolc évvel később, január 24-én volt a legközelebb ilyen meleg, méghozzá 15,5 fok. Az újabb rekordok már jelenlegi századunkban születtek. 2007 -ben január 13-án és 2015-ben két alkalommal is. Ez utóbbi évben született meg az abszolút rekord 19 fokkal, méghozzá  január 10-én,  bár igaz, ezt Fertőrákoson mérték, de az Országos Meteorológiai Szolgálat Sopronként tünteti fel.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide