2018
24
05

Véletlenek… Miért ők váltak áldozattá?

Az elmúlt héten egy szerető édesanyát vesztett el egy egész család. A klingenbach-i (kelénpataki) körforgalom közelében történt a szerencsétlenség. Egy gyorshajtóval frontálisan ütközött az ártatlanul áldozattá vált asszony, aki üdítőért, csokiért ment autójával a határon túlra Pünkösd ünnepén. Vajon miért pont neki kellett ott meghalnia a sok-sok ezer közlekedő közül ? Megválaszolhatatlan kérdés, amiről csak okoskodni lehet.A legérdekesebben  Thornton Wilder a Szent Lajos király hídja című könyv írója teszi fel ugyanezt a filozofikus erejű kérdést. Szörnyű véletlen volt ez, vagy csupán előre elrendelés? A könyvben valós történetet dolgoz fel a szerző.  1714. július 20-án Peruban egy a Lima és Cuzco fölött átívelő függőhíd zuhan a mélybe. Öt ember leli halálát, akik a naponta átkelő sok ezer közül, éppen akkor haladnak át, amikor a híd leszakad. A kötetben az író mind az öt áldozat egyéni sorsát kutatja. Miért éppen ők? Miért nem mások? Mivel és miért “érdemelték” ki különös sorsukat? Végül hiába hordozza végig a könyvben az öt szerencsétlenül járt ember életét, nem talál semmiféle összefüggést és magyarázatot.

Miként általában egy ilyen esetre sem tudunk felelet adni, bármennyire is faggatjuk az emberi élet összefüggéseit. Miért kellett meghalnia 1938-ban egy villámcsapásban éppen a mezőn lovaskocsiját hajtó Josef Schuhnak, aki Ágfalva derék szódás mestere volt. Hogyan lehetséges, hogy 1944 áprilisában a győri vagongyár bombázásakor az óvóhelyen biztonságot remélő 96 ember mind a halálát leli, és az egyetlen, aki késve érkezik, és már nem fér be, életben marad. Miért pont a sokak által szeretett és kedvelt, népszerű soproni fiatalembert, Wilfing Áront gázolta el a zebrán, a hajnali szürkületben egy autó 2008 szeptemberében, amikor gyalog a munkájába sietett?  Miért pont őt? Megválaszolhatatlan. És Csík Ferenc, olimpiai úszóbajnokunk. Ő “civilben” orvos volt. 1945. március 29-én délelőtt indult el a soproni kórházból, hogy injekciót adjon be édesanyja egyik rokonának. Már a rokon házában volt, amikor megszólaltak a szirénák és az emberek rohanva menekültek a pincékbe. Nincs magyarázata annak, hogy Csik Ferenc miért nem tette ezt, vagy miért ennek az ellenkezőjét tette. A feljegyzés szerint kifelé szaladt a házból és látták még, amint átugrott egy kerítésen. Aztán nem sokkal később becsapódás hallatszott a közelben…

Megannyi kérdés és megannyi találgatás, vajon miért pont vele, velük történt meg. És ki ne tudna ilyen esetekről éppen a saját környezetéből. A válaszok pedig talán örökre nyitva maradnak. A szeretet egy ideig, vagy éppen hihetetlenül sokáig még megőrzi az emlékét a vétlenül és ártatlanul elmúltaknak. Erről a szeretetről írta Thornton Wilder  izgalmas és elgondolkodtató regényének a végén: “Annak, aki szeret, nincsen szüksége arra, hogy emlékezzenek rá. Van az elevenek országa meg a holtak országa, s  a híd a szeretet ; csak az marad meg, az  az élet egyetlen értelme”.

 

Fotó: Csík Ferenc az 1936-os berlini olimpiai játékok aranyérmese 100 méteres gyorsúszásban.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide