2017
05
12

Nesze neked Soproni Egyetem !

Nagyon furcsállom, hogy  az idén februárban nagy elánnal, kitűnő célokkal induló Soproni Egyetemről most kedvezőtlen hírek jelentek meg. Az Állami Számvevőszék súlyos hiányosságokat tárt fel. Még furcsább, hogy a Számvevőszék a jogelőd, Nyugat-Magyarországi Egyetem gazdálkodásnak és működésének vizsgálatait 2009-2013 között végezte el. A meghatározott intézkedési feladatok utóellenőrzése pedig 2015. március 17. és 2017. június 12. közötti időszakra terjedt ki. A Soproni Egyetemnek ezek szerint alig több mint negyed éve volt a korábban évek alatt összehalmozott problémák megoldására?

Ez a nyilatkozat a Kisalföldben ebben az évben július 10-én jelent meg: „Tudjuk, hogy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem annak pénzügyi helyzete miatt jelentkeznek a diákok, hanem a diploma értéke, a megszerezhető tudás, a felkészült oktatók miatt. Az oktatás színvonalának fejlesztéséhez azonban fontos a stabil pénzügyi háttér is. Az egyetemnek a valódi kitörési pontot a saját bevételszerző képességének az erősítése jelenti, amely az oktató és kutató kollégák munkája nélkül elképzelhetetlen. A kancellári vezetés abban nyújt segítséget, hogy a bevételek megszerzése és felhasználása jogszerű és hatékony legyen – tette hozzá Bedők Julianna, aki azt is elmondta, az új modell alkalmazásával a Soproni Egyetem öt éven belül az egyetemi rangsorban utolérheti a Prágai Élettudományok Egyetemét.

Alig öt hónappal később pedig ugyancsak a Kisalföldben az Állami Számvevőszék nyilatkozata ekként szól: “A kancellári rendszer bevezetésével átalakult gazdálkodási, irányítási rendhez kapcsolódóan, az egyetem 2015-ben nem vizsgálta felül a szervezeti és működési szabályzat mellékletét képező szabályzatok közül az etikai kódexet, a térítési és juttatási szabályzatot, az oktatói munka hallgatói véleményezésének rendjét, továbbá a tanulmányi és vizsgaszabályzatot. Az egyes gazdálkodási jogkörök gyakorlásának részletes szabályaira és módjaira vonatkozó kancellári utasítás kiadását követően – az előírások ellenére – nem vezettek nyilvántartást az aláírási jogkörrel rendelkezőkről. Az egyetem nem alakított ki önköltség-számítási rendszert. Mindezek alapján az egyetem nem biztosította a szabályos működés alapvető feltételeit.”

Most már csupán az a kérdés mit vegyen objektív tényállásnak a kettő közül az ártatlan olvasó és a magyar polgár, a soproni polgár úgy általában ? Mert az igaz, hogy az oktatás színvonala nem feltétlenül függ össze egy Alma Mater pénzügyi helyzetével, de azért talán mégis…Szóval miről is van itt nagyban szó? Melyik intézmény a felelős és milyen időszakra vonatkozóan?

Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide