2021
11
03

95 éves korában meghalt a napórák szerelmese

  95 esztendős  korában  elhunyt Németh Ágoston matematika professzor. A nagy tudású férfi a Sopronhoz közeli Nagylózs szülötte. Bár eredeti szakmájában, matematikus programozóként futott be karriert, egész életén át kitartó szereleme mégis a napórákhoz fűzte.

 Németh Ágoston Sopronban a bencés gimnáziumban járt középiskolába. Budán a műegyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, de villamosmérnöki diplomáját már a belgiumi Löwenben szerezte meg. Antwerpenben a telefoniparban dolgozott évekig, míg több mint három évtizede a Nizza melletti Vence városkájában telepedett le.  Elmondása szerint diákkora óta izgatták a napórák. Mivel Sopronban a gimnáziumban görögöt tanult, nem volt nehéz az ókor híres matematikusai és csillagászai által készített napórákat megszeretnie. Gnomonoknak nevezték az első ilyen szerkezeteket. Ő is gyártott egyet: asztallábra deszkát szegezett, kört rajzolt rá, s a közepébe szöget vert. Ennek árnyékát egy óra segítségével harminc percenként ceruzával jelölte. Így készült el az első napórája…

   Kezdetben Németh Ágoston napórái csonkakúp alakúak voltak. Logarléccel számolta ki egységeit. Később áttért a sík napórákra. Tudásának megalapozásához végigolvasta a szakirodalmat, többek között a kétezer éve élt római építész, Vitruvius műveit is. Az elméletet a gyakorlat követte, egy-két éven belül tíz kúpos napórát készített. Nizza és Vence városának is ajándékozott egyet-egyet. Majd szülőföldje, Nagylózs következett. Itt is elhelyezett egy napórát a közösség örömére. De a szerkezet annyira megtetszett a falu lakóinak, hogy azóta tucatnyit találni a település házainak udvarában. Sőt, ma már Sopronban is több helyen mutatják az időt különleges órái. A legnagyobb megtiszteltetés természetesen volt soproni iskoláját és nagylózsi szülőházát érte, mindkettőnél ugyancsak elhelyezett egy-egy csinos szerkezetet. Németh Ágoston a nagy távolság ellenére gyakran megfordult Magyarországon.

A napóráknak komoly története van. A régi századokban még a házakat is úgy építették, hogy az egyik homlokzat dél felé mutasson. Ilyen épületekre az akkori építészek már tudtak lapos számlapú napórát tervezni. Százötven esztendeje még fénykorukat élték a napórák, mert a kerekes órák pontatlanok voltak, ezekre nem lehetett alapozni például a vasúti irányítást. Nem véletlen, hogy a 19. század második felében minden állomás falán ott volt a napóra, amihez pontos időt lehetett igazítani, csakhogy a telefon feltalálása után vége szakadt a „gnomonok” ázsiójának. Azon túl a vasutasok minden áldott nap telefonon egyeztethették a pontos időt.

Nagy tudású szellemi embertől kellett búcsút vennünk, a múlt év novemberében,aki bár elhagyta ezt a földi világot, itt hagyta keze nyomát, számos mesterművét, napóráit, amelyek Sopron városában is számos helyen mutatják az időt. Így például a volt Bencés gimnázium épületén, valamint az Ikva áruház déli homlokzatán. Sopront gazdagította alkotásaival.

 

 

Képünkön Molnár Ferencné, Németh Alajos rokona a professzor egyik utolsó alkotásával, amit Sopronnak ajánlott fel. ( A felvétel 2003-ban készült)

 

 

 

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide