2018
02
09

A híres sarkkutató Sopron felett

Kilencven évvel ezelőtt alaposan szemügyre vehette városunkat, Umberto Nobile, a híres olasz sarkkutató. 1928 április 18-án szállt el Sopron felett Itália nevű léghajójával, amit több soproni fényképész is megörökített.A békés felvételek természetesen semmi előjelét nem mutatták az egy hónap múlva bekövetkező tragédiának, amikor Nobile kutató társaival együtt  az Északi-sarkról visszafelé úton lezuhant és heteket  töltöttek a jég fogságában. Az expedíció tagjai közül alig néhányan maradtak életben. Már a lezuhanásukkor eltűnt hat társuk, akiket a kettévált roncsban lelték halálukat. Sikerült a megmaradottaknak egy rádiót beüzemelniük, de adásaikra csak egy hónap múlva érkeztek meg a mentő repülők. A Déli-sark felfedezője, Roald Amundsen is részt vett a mentőexpedícióban, de gépével lezuhant és eltűnt a Barents -tenger habjaiban. A svéd Lundberg repülőgépe azonban megtalálta az olaszokat és elsőként mentette meg Nobilét, ami miatt később megvádolták azzal, hogy cserben hagyta barátait. Igaz napok múltán őket is felszedte az orosz Kraszin nevű jégtörő.

Umberto Nobile kalandos életére jellemző volt, hogy már 1926-ban elérte az Északi-sarkot Norge nevű léghajójával. A repülés volt a szenvedélye, léghajókat, ejtőernyőket tervezett. Maga Mussolini is elismerte tehetségét és bátorságát, ennek ellenére Nobile sohasem szimpatizált az olasz fasisztákkal. Egyik kutyáját is a diktátorról nevezte el, ami aztán hatalmas botrányt kavart.

Az Nápoly melletti Lauroban született, ahol tiszteletére múzeumot rendeztek be. Itt látható napjainkban az vörös sátor, amelyben az 1928-as expedíció tagjai túlélték az Északi-sarki megpróbáltatásokat.

 

Forrás: Umberto Nobile: A pólus, életem kalandja

Fotó: Az Itália léghajó, amely 90 éve Sopron felett is elszállt útban az Északi-sark felé.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide