2017
04
11

Elmebeteg és/vagy gyilkos ?

Sopron bűnözési történetében szerencsére ritka esetnek számít, ami csütörtökön a Kőfaragó téri lakótelep egyik lakásában történt. Pszichózisban szenvedő férfi ölte meg brutálisan a szüleit. Városunkban a legtöbb esetben szerelemféltésből, anyagi javakért, hirtelen felindulásból, elfajult családi viszályok során gyilkoltak az elmúlt évek során. Természetesen ez sem dicsőség a számunkra, de továbbra is vita tárgyát képezi, hogy az elmebetegek rémtettei vajon megelőzhetőek -e?Az ilyen szomorú és megrendítő történetek után minden esetben a pszichiátriai ellátás kerül a fókuszba. Sokan azt kérdezik, miért járkálhatnak szabadon a gyilkos indulatokkal küszködő őrültek. Miért nem zárják be őket? Aki egy kicsit is jobban utána néz a tényeknek, azt láthatja,hogy a pszichiátriai gondozók túlterheltsége miatt a kevésbé súlyos betegek nem mindig jutnak el szakorvoshoz. Az országban élő nagyjából 60 ezer skizofrén beteg nagy része például gondozás alatt áll. Azonban nem mindenki jut el orvoshoz, akinek szüksége lenne rá, például a depressziósok egy része sem. Nincs állandó fekvőbeteg-ellátó hely, szinte lehetetlen követni a gyógyulásukat, gyógyszerfogyasztásukat, mivel nem járnak vissza ugyanahhoz az orvoshoz, és betegségbelátásuk is sokszor hiányzik. Ezen a problémán a Lipótmező újbóli megnyitása sem segítene.

Az igazságügyi pszichiátria szakértője, Vizi János szerint biztonsági fokozatú osztályokra lenne szükség. Abból ugyanis jelenleg mindössze egy van, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Oda viszont már kényszergyógykezelésre kerülnek azok, akik csak pszichiátriai állapotuk miatt kerülik el a börtönt. Így itt nincs fokozatosság. Egy ilyen intézmény kiszűrhetné azokat, akik éppen a bekattanás előtti, vagy alatti állapotban vannak. Ugyanakkor sokan tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon, a legtöbb országban működő ambuláns kötelező ellátás itthon nem létező intézmény. Márpedig a folyamatos megfigyelés és kezelés megakadályozhatná a soproni tragédiához hasonló eseteket. Ezeken az ellátó helyeken például kiderülhetne, hogy a kinti világban szabadon járó-kelő beteg, vagy korábban gondozott, fogyaszt-e alkoholt, szedi- e a számára felírt gyógyszereket. Az sem ártana, ha az egészségügyben a szinte legkevésbé megbecsült szakterület szakemberhiánya megoldódna és nem menekülnének ki a jobb megélhetés reményében külföldre az ápolók és orvosok százai. A pszichiátria központi anyagi támogatása pedig egyre sürgetőbbé válik, nem szabadna ennyire lemaradott állapotban leledznie a környező országok helyzetéhez is viszonyítva. A jobb finanszírozás pedig éppenséggel a kormány feladata, itt és most ebben az országban!

Ez a szörnyű kettős gyilkosság remélhetően megint fókuszba helyezi a vidéki ellátás mostoha körülményeit is. A hírek szerint a 42 éves férfi már gyerekkorában is szenvedett betegségében. Most hiába mondják róla, hogy szelídnek és jómodorúnak bizonyult, szívesen beszélgettek vele a szomszédok is. Azzal, hogy lemészárolta a szüleit újabb drámai történettel és iszonytató felelősséggel terheli meg Sopron városának közösségét, mert az ilyesmi mellett a város egyetlen polgára sem mehet el vállvonogatva, közönyösen és szó nélkül.

Fotó: stockfresh.com


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide