2018
30
07

“Erdély ezred”

Minden gesztus mögött érdek áll ? Nem valószínű, de ha egy nagyhatalom teszi azt, akkor bizonyosan. Erdélyről nevezte el egyik ezredét az orosz hadsereg. A hír valósággal felzaklatta a romániai sajtót, arról cikkeztek, hogy Putyin elnöki rendeletével meg akarja osztani ezt a kelet-európai térséget. Annál is inkább mert sok más ezredet is életre hívtak Oroszországgal szomszédos vagy térségbeli államok városáról, régiójáról elkeresztelve.1941 márciusában a Szovjetunió ugyancsak figyelemfelhívó gesztust tett hazánkkal kapcsolatban. Sztálin visszaadta azokat a honvédzászlókat, amelyeket az 1848/49-es szabadságharcban zsákmányolt a cári hadsereg. Az 56 honvédzászló hazajuttatása, amelyhez annyi fényes győzelem és annyi fájdalmas vereség, és vér tapadt, nekünk magyaroknak szívünkig hatolt. Ám a háttérben, az idill mögött gazdasági érdekek húzódtak meg. A Szovjetunió növelni kívánta kereskedelmi kapcsolatait velünk, és ezért az egy hónappal később megnyíló Budapesti Nemzetközi Vásáron is ott díszelegtek a sarló kalapácsos vörös zászlók a kommunista ország pavilonján. ( Alig kőhajításnyira a német birodalmi pavilon tetején pedig a horogkeresztesek). Az már a legszörnyűbb történelmi sorsfordulón múlott, hogy a német érdeket kiszolgálva, alig negyedév múlva hadat üzentünk a Szovjetuniónak és rövidesen feláldoztuk a 2. magyar hadsereget a Donnál.

Érdekek és érdekek, majd azokat követő gesztusok a színfalak előtt. És ami mögötte van ? Többnyire a nagyhatalmi játszmáknak kiszolgáltatott kis országok szenvedései és megtáncoltatásuk a politikai szelek járásától függően. Most Erdélyről elnevezve “kaptunk” egy ezredet Putyintól. És nem kell mondani mit jelent nekünk Erdély, még mindig, Trianon után 97 évvel is. Azt is tudjuk mit jelent Romániának Erdély, hiszen pontosan száz éve csatolták hozzá országukhoz a nagyhatalmi érdekeknek megfelelően.

Szívből és minden érdeket mellőzve csak a szabad  és önzetlen, nemes gondolkodású ember képes adni. Így például alamizsnát adhat a koldusnak, alapítvány tehet a rászorulók javára. A nővér felajánlhatja fél veséjét a húgának. ( Természetesen ez már jóval több, mint gesztus). Adakozhat gazdasági, kulturális, vallásos célokra, stb.

Nekem az ilyen önzetlen polgári cselekedet egyik legszebb példája  a soproni Washington park létrehozása. Ezt a Kőfaragó tér közelében fekvő kis zöld szigetet, 1932-ben,  George Washington születésnek 200. évfordulójára ajánlotta fel a város. Ma is üde színfoltja Sopronnak a parkban növekvő amerikai fekete dió fákkal. Amikor 1944 december 6-án a várost nagyhatalmi érdekekből lebombázta az amerikai légiflotta ez a kicsi park a csodával határos módon érintetlen maradt…

 

 

Fénykép:  A 48-es lobogók visszaadása a szovjet- magyar határnál 1941 márciusában. MTI/Fotó Hadtörténeti Intézet


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide