2017
07
12

Fegyverért banánt

Az idősebb korosztály még emlékezik  arra, amikor a banán luxuscikknek számított hazánkban. Évente talán egyszer telítették az üzleteket a szinte elérhetetlennek számító csemegével. Olyankor hosszú sorok álltak érte, mások a pult alól kaptak, mert a korrupció már akkor is nemzeti átokként működött. Északi szomszédunk sokkal jobb helyzetben volt, ők kiváló fegyvergyártókként, a fejlődő országoktól cserében banánt és más déli gyümölcsöket kaptak, a magyarok meg átmentek érte Csehszlovákiába.Most egy híradásban azt olvastam a banán nagy részét jelenleg is Szlovákiában vásároljuk meg. A szlovák kereskedők pedig a banán körülbelül 70%-át tényleg egyenesen a termelő országokból – elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból – veszik. Úgy tűnik a régi kapcsolatok még kitűnően működnek. Géppisztolyért, egyéb kézifegyverekért, és Semtexért, a kiváló robbanóanyagért a csehszlovákok szépen javítottak annak idején  a lakosság ellátásán. Éppen ezért náluk gyakran lehetett vásárolni méghozzá nem is drágán trópusi gyümölcsöket. Csupán ki kellett szolgálni a Moszkva irányította szocialista internacionalizmus cserekereskedelmét. Mi nyugati kölcsönöket vettünk fel, és nyugati műszaki cikkekkel, élelmiszerekkel javítottunk a lakosság közérzetén. Jól el is adósodtunk cserében. A csehek meg a szlovákok a Coca Colát és a Pepsit sem vették meg, helyette kitalálták a Kofolát , nem is adósodtak el annyira. Banánjuk azonban volt bőven. Néha irigyeltem is őket. Aztán eszembe jutott, hogy a fegyverüzlet hány ártatlan ember életébe került Afrikában és Dél-Amerikában, ahol aztán nem sikerültek a felszabadítások, ezek az érintett országok mégsem csatlakoztak hosszútávon a nemzetközi kommunista közösséghez.

A fegyverüzlethez ma is vér tapad. Rengeteg ártatlan vér. És most Amerika, Oroszország, Kína a fő szállító. A volt gyarmatokon pedig most is napi 1 dollárokért termesztik a banánt a szerencsétlen feketék és az inkák, valamint az indiánok leszármazottai. A világ semmit sem változott, sőt erkölcsi normáiban még lejjebb csúszott. Gyermekkatonák ölik a lakosságot, törzsi és vallási háborúkat szítanak nagyhatalmi érdekekért és ott van a gyilkos Arab Tavasz, aminek következményeként aztán jöttek a migránsok Európába.

Boldogabb világ épülhetne, ha a banánért végre tisztességes fizetést kapnának a volt gyarmatok modern rabszolgái, és nem fegyvert vásárolnának most is cserében, hogy ölhessék egymást a világ urainak érdekében. Most Magyarországon is tele vannak az üzletek banánnal, de csak kevesen gondolnak arra, hogy ehhez a kedvelt trópusi gyümölcshöz a világkereskedelem végső mérlegén most is csak rengeteg emberi vér tapad.


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide