2020
27
01

Idősek Európai Háza: Csak egy álom maradt?

Álmodni tudni kell. Csakhogy ez a nyolcvanas éveiben járó örökké nyugtalan, örökké agilis asszony meg is valósította álmait. Legnagyobb vágya mégsem teljesülhetett. Meg akarta építeni Sopronban az Idősek Európai Házát. Túl merészet kívánt? Átlépte a valóság szabta határokat? Falakba ütközött? Vajon mi akadályozta meg abban, hogy álma megvalósulhasson ?Hiszen az alapítványainak halála után is működnie kellett volna a fő cél megvalósítására, amit ő maga határozott meg…

dr. Hegedűs Ödönnére mindenki emlékezik, aki az idős emberek patronálásával, életük szervezésével, gondozásával foglalkozik. Ő alapította évtizedekkel ezelőtt a Lövér Vöröskereszt Idősek Szervezetét. Azoknak a nyugdíjasoknak a klubját, akik problémáik ellenére szeretnek együtt örülni az alkonyodó életnek is. A tánccal, dallal, vigassággal, az egymásnak való segítéssel azonban nem merülnek ki a szervezetük tartalékai. A kis sejtből nagyobb csoport, majd szövetség alakul. Előbb városi, majd megyei, végül országos és nemzetközi egyesületté növekszik. A programok pedig évről évre sokasodnak, színesednek, már várostörténelmet írva terülnek szét az időben. Mindezt köszönhetően Mária néni szívós , kitartó munkájának. 1993. szeptemberében pedig már arra is telik a szervezők erejéből, hogy Mária néni irányításával megrendezzék az Idősek Európai Napját. Ezen a kétnapos nemzetközi eseményen, ahová szinte Európa minden részéről érkeznek a meghívott időseket tömörítő szervezetek küldöttei, itt döntik el a soproniak, hogy megkezdik az Idősek Európai Házának megépítését városunkban. Ehhez azonban 1995-ben létre kellett hozni egy alapítványt, amely az Idősek Világszervezete névre hallgatott. Céljai közt pedig nem kevesebb szerepelt, mint egy modell értékű otthon felépítése és üzemeltetése, 50 férőhelyes apartmannal a hazai és ugyanennyivel a külföldön élő és hazatelepedni vágyó idősek számára. Ezenkívül az elképzelésekben szerepelt egy 20 férőhelyes átmeneti szállás is a pihenni, gyógyulni vágyó hajlott korúak részére. Mindehhez teljes körű szolgáltatási hátteret is biztosítottak volna (egészségügy, kultúra, gerontológia, rekreáció, tisztító, fodrászat, vegyesbolt, étterem, stb.)
Mária néni és az általa irányított közösség annak rendje és módja szerint a számlákat meg is nyittatta az OTP-nél. Ő maga pedig felajánlotta az építmény elhelyezésére akkoriban is már nagy értékű családi építési telkét. Minden készen állt tehát ahhoz, hogy a nagyszabású terv megvalósulhasson. Mária néni álmából mégsem lett semmi. Vajon mi lehetett ennek az oka? Az oknyomozás úgy érzem, immár nem az én feladatom. Mindenesetre szomorúan gondolok arra, hogy ebből az igazán nagyszerű és egyedülálló, európai színvonalú tervből semmi sem lett. Bizony szegényebb lett ezzel a városunk és be kell vallanunk, most már örökké tartozni fog egy  nyughatatlan lelkű, de másokat mindig segíteni akaró, meleg szívű asszonynak, aki mert nagyokat álmodni. Bizonyosak lehetünk abban, ha még élt volna néhány évet az Idősek Európai Háza  most ott állna, azon a családi telken, amit ő ajánlott fel erre a célra.  Sopron és Európa büszkeségére.
 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide