2019
02
12

Miklós napján bombázták szét Sopront

Mikulás helyett amerikai liberátorok jöttek Sopronba hetvenöt évvel ezelőtt. Erre a Miklós napra még ma is elszörnyülködve és szomorúan emlékeznek a még élő egykori szemtanúk, városunk legidősebb polgárai.Hetvenhárom liberátor mintegy hétszáz bombát szórt a városra. A vasútállomásokon kívül súlyos találatok érték a Várkerületet, a Mátyás király utcát, a Deák teret, a Huszár laktanyát és az onnan a város felé húzódó utcákat, a Kőszegi utat és a Csengery utcát. A huszonöt perces apokalipszis után egyes becslések szerint 300, mások szerint 800 ember maradt a romok alatt. Az egyik visszaemlékezővel másfél évtizeddel ezelőtt készítettem rövid interjút a Kisalföld című újságnak. Ebből idézek:

– Tizenhét éves diákokként honvédelmi szolgálatra kötelezve krumplit rakodtunk a soproni vasútállomáson egy vagonból a mellettünk álló ökrös szekérre – emlékezett Erdész Nándor nyugdíjas. – Hirtelen repülőzúgásra lettünk figyelmesek, és a Károly magaslat irányába pillantva valóban feltűntek az amerikai liberátorok kötelékei. Megdöbbentünk Simon Lajos barátommal együtt. Sok időnk azonban nem volt a tétovázásra, lemásztunk a vagonról, és futásnak eredtünk a Liget-patak irányába. Aztán már hallottuk is a félelmetes sípolást, sűvítést, amit a kioldott bombák keltettek. A Talján utca végének közelében több bomba is bevágódott, eltalálták az ott várakozó lőszerszállító szerelvényt , ennek következtében iszonyú tűzijáték kezdődött, aknák, gránátok, puskalövedékek robbantak fel egymás után. Lefeküdtünk a földre, és ekkor már törmelék, korom hullott ránk, öt méterre sem lehetett látni a sűrű füsttől. A néhány perc szünetet kihasználva végigrohantam a Talján utcán, hogy a Győri úti otthonunkba érjek. Útközben egy síró kisgyereket és egy házaspárt láttam az egyik családi ház udvarán. Mikor a Liget-patak betonnal takart medréhez értem, újra elkezdődött a bombázás. Ezért bebújtam a betonhéj alá.Mások is voltak már ott: egy anya, aki gyereke után kiáltozott kétségbeesetten.Rájöttem, hogy ő az elveszett kisfia zokogott a két idegen mellett. Visszamentem érte és elhoztam…

Az 1944 december 6-án Sopront ért amerikai szőnyegbombázás történetét többen is feldolgozták. Hárs József, dr. Kubinszky Mihály, Lovas Gyula, Németh Alajos és ifjabb dr. Sarkady Sándor helytörténészek kutatták és írták meg érdekes cikkekben, könyvekben a város egyik legszomorúbb napjának históriáját.

 

 

Képünk illusztráció


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide