2017
29
09

Modern nő, aki Jézus nyelvén beszél

Folytatjuk a riportsorozatot azokról a menekültekről, akiket szomszédos Ausztriában befogadtak. A minap jelent meg a hír, hogy a magyar kormány 600 millió forinttal támogatja a szír ortodox egyházat és a katolikus egyházat. Budapest népirtásnak nyilváníttatná a közel-keleti keresztények lemészárlását. Cikkünk Alagahniáról szól, akinek a szülei a hetvenes években menekültek el Mezopotámiából, vagyis a mai Irakból, az üldözések elől. A fiatal hölgy Bécsben született, de a német mellett folyékonyan beszéli Jézus nyelvét, az arámit. Családi szokásaiban pedig ma is őrzi keresztény gyökereit. Alagahnia számítástechnikát tanít ausztriai iskolákban. Úgy öltözködik, mint egy modern nyugati nő, pedig gyökerei az egyik legősibb földig Mezopotámiáig nyúlnak vissza, a Tigris és az Eufrátesz közötti bibliai tájakról származik az asszír népből. Üknagyszülei átélték amikor az Oszmán Birodalom új törökjei véres hajtóvadászatokat indítottak a keresztények ellen. Egyik szépanyja csupán úgy tudott megmenekülni, hogy halálra kínzott szüleinek vérébe feküdt  és halottnak tette magát. Az asszír népirtás, a sayfo során, mintegy 275 ezer keresztény lelte halálát. Alagahnia dédszülei és  szülei, hogy a későbbi zaklatásokat kikerüljék  muszlim nevet vettek fel, és a nyilvánosság előtt mindig arabul beszéltek. Otthon azonban tovább örökítették Jézus nyelvét, az arámit.

Alagahnia is beszéli még ősei nyelvét, miként négy testvére is. Bécsben és más városokban is ortodox templomokba járnak. Ők már teljes mértékben beilleszkedtek. Hosszú családi nevükben azonban ott szerepel a védekezésből felvett török eredetű  név is, emiatt gyakran találkoztak előítélettel. Máskülönben jól érzik magukat választott hazájukban és nagyra értékelik, hogy egyre több ország, köztük Magyarország is támogatja a közel-keleti keresztényeket, akiket napjainkban is üldöznek és közülük többek mártírként halnak meg hitük miatt.

A mai világnak is szóló fontos üzenetként Jézus keresztfán kimondott utolsó szavait ismételte el nekünk arámiul, miként a Megváltó tette kétezer évvel ezelőtt : Kali rameichu…ku motina lechdode abun! Atyám kezedbe ajánlom lelkemet!

Képünkön az asszír zászló.

 


Szóljon hozzá

Támogassa a szabad véleményt! Támogassa a független médiát!
A részletekért kattintson ide